Patiënten profiteren van programma TopZorg

Netvlies_Henk de Jong_liggend2.jpg

Het Oogziekenhuis combineert al tientallen jaren zeer specialistische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de oogheelkunde. De afgelopen vier jaar heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam samen met het St. Antonius Ziekenhuis en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis de kans gekregen om via het Experiment TopZorg aan te tonen dat het maatschappelijke meerwaarde heeft zeer specialistische zorg en onderzoek ook buiten universitaire ziekenhuizen te bekostigen.

Een hoofddoel was het in kaart brengen en aantonen welke en hoeveel topreferente zorg geleverd wordt. Daarnaast is het leveren van hoogwaardige, topreferente zorg alleen blijvend mogelijk in combinatie met wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt voor verdieping, verbetering van diagnostiek en behandeling en behoud van de beste specialisten.

Een tweede doel was om via TopZorg aan de hiervoor benodigde onderzoeksinfrastructuur bij te dragen: het verhogen van effectiviteit en efficiëntie van de topreferente zorg door onderzoek en ontwikkeling.

Daarnaast wilden we via TopZorg ook de opleiding van AIOS (arts in opleiding tot specialist) en fellows versterken. De opleiding leunt op onze brede en kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg en onze innovatieve manier van denken.

Tot slot realiseren we onze voorbeeldfunctie en bood TopZorg ons de mogelijkheid om nog meer te doen aan kennisoverdracht aan zorgprofessionals, patiënten en andere maatschappelijke partijen.

Het Oogziekenhuis heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om deze doelstellingen te realiseren en is trots op de behaalde resultaten. Het onlangs verschenen evaluatierapport van ESHPM onderstreept dat Het Oogziekenhuis heeft aangetoond een categoraal ziekenhuis te zijn met een essentiële zorg-, onderzoeks-, opleidings- en onderwijsfunctie.

Klik hier voor meer informatie