20 jaar samenwerking met het AZP in Paramaribo: samen bouwen aan betere oogzorg

Het Oogziekenhuis Rotterdam werkt al meer dan twintig jaar samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in Suriname. Het doel van deze samenwerking is duidelijk: samen zorgen voor betere oogzorg in Suriname. Dat doen we vooral door Surinaamse oogartsen op te leiden in moderne operatietechnieken.

In de afgelopen jaren zijn acht artsen in opleiding tot specialist (AIOS) en twee fellows uit Suriname in Rotterdam verder opgeleid. Daarna gingen ze terug naar hun eigen ziekenhuis om daar met hun kennis aan de slag te gaan. Ook gingen oogartsen uit Rotterdam regelmatig naar Suriname om daar nieuwe technieken te introduceren en mee te helpen tijdens cataractmissies in het binnenland. 

Samen sterk in kwaliteit
Vanaf het begin is er intensief samengewerkt tussen artsen en bestuurders uit beide landen. Oogarts Jan Pameijer, toen werkzaam in Rotterdam, speelde hierin een belangrijke rol. Hij deelde zijn kennis over staarchirurgie en hielp bij de oprichting van een dagbehandelcentrum in Paramaribo. Dit ‘Dagcentrum’ werd een groot succes. Ook werd expertise in andere deelgebieden van de oogheelkunde gedeeld, zowel in Het Oogziekenhuis Rotterdam als op locatie in Suriname.

Surinaamse oogartsen bouwden verder aan een eigen vakgroep, met als ambitie om hoogwaardige oogzorg in eigen land toegankelijk te maken. Inmiddels is het Suriname Eye Center van het AZP uitgegroeid tot een voorbeeld voor andere ziekenhuizen in de regio.

Oogarts Dr Dion Paridaens, voorzitter van de Coöperatie Medici Oogzorg Rotterdam (C.M.O.R.) en tevens opleider, zegt daarover:
“Het niveau van de oogzorg is enorm gestegen. Dat is precies wat we wilden bereiken.”

In het begin leerden Surinaamse artsen vooral van hun Nederlandse collega’s. Maar inmiddels is er sprake van wederzijds leren. Nederlandse artsen doen waardevolle ervaringen op in Suriname. Ze zien hoe aandoeningen soms anders worden behandeld dan in Nederland, en leren daarvan. Verschillen in aanpak zorgen voor nieuwe inzichten en ideeën. Daarnaast hebben meerdere Nederlandse oogartsen wetenschappelijk onderzoek gedaan op locatie samen met hun Surinaamse collega’s.

De omstandigheden zijn niet altijd hetzelfde. In het AZP was er soms een tekort aan middelen of werkende apparatuur. Daardoor leerden artsen daar extra goed te vertrouwen op hun klinische kennis en lichamelijk onderzoek.

Opleiding als basis
Opleiding is een belangrijk onderdeel van de samenwerking. In totaal zijn tien oogartsen uit Suriname (deels) opgeleid in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zij leerden daar bijvoorbeeld over netvliesoperaties, hoornvliestransplantaties, scheelziensoperaties, plastische chirurgie rond het oog, traanwegoperaties en glaucoomchirurgie.

Op dit moment zijn er opnieuw twee Surinaamse artsen in opleiding in Het OogziekenhuisRotterdam. Een van hen is Itmar Cheuk-Alam. Hij zegt:
“Bijna alle oogartsen in Suriname zijn hier opgeleid. Daardoor werken wij in beide landen op een vergelijkbare manier. Dat maakt samenwerken makkelijker.”

Door die gedeelde manier van werken, verbeteren we samen de zorg. Zowel artsen als patiënten weten beter wat ze kunnen verwachten.

Betere zorg voor de patiënt
Patiënten in Suriname merken echt het verschil. Veel ingewikkelde operaties kunnen nu gewoon in eigen land worden uitgevoerd. Vroeger moesten patiënten daarvoor naar het buitenland.

Dankzij het dagcentrum zijn de wachttijden korter en de behandelingen efficiënter. Artsen werken nu met moderne technieken en duidelijke protocollen. Ook de verschillende deelgebieden binnen de oogheelkunde zijn goed ontwikkeld. Inmiddels komen er zelfs patiënten uit buurlanden naar het Suriname Eye Center.

Samen verder
Het Oogziekenhuis Rotterdam en het AZP blijven samenwerken. De komende jaren ligt de focus op verdieping, het blijven opleiden van oogartsen en het verder verbeteren van de zorg. Samen bouwen we aan iets blijvends: duurzame en toegankelijke oogzorg, voor nu én voor later.

“De samenwerking met Het Oogziekenhuis Rotterdam is instrumenteel geweest in de ontwikkeling van de oogheelkundige zorg in Suriname. We zijn trots op wat wij samen bereikt hebben in de afgelopen 20 jaar. Dank aan allen die daar een bijdrage aan geleverd hebben” - Jerrel Pawiroredjo (hoofd afdeling Oogheelkunde in het AZP)

 Tijdens ons zomers tuinfeest stonden we stil bij de 20 jarige samenwerking met het Academische Ziekenhuis Paramaribo in Suriname. Aan het einde ontving Het Oogziekenhuis een bijzonder symbool van waardering uit handen van Claudia Redan (lid van de Raad van Bestuur van het AZP) en Jerrel Pawiroredjo (hoofd van de afdeling Oogheelkunde in het AZP).