Traanafvoersysteem-onderzoek

Bij tranende ogen is er vaak een verstopping van de afvoer: de traanbuis. Een traanafvoersysteem-onderzoek helpt de oogarts bij het vinden van de oorzaak van uw klachten.

Wat is een traanafvoersysteem-onderzoek?

Het onderzoek van de traanbuis bestaat uit verschillende stappen:

Oogheelkundig onderzoek
De oogarts kijkt eerst of het ooglid en het traanpunt netjes tegen uw oog aanliggen. Met een druppel kleurstof op uw oog wordt onderzocht of deze goed wegloopt.

Irrigatietest (Anel-test)
De onderste traanpunt wordt een beetje opgerekt. Hierna wordt er voorzichtig een zoutoplossing ingespoten. Zo wordt ontdekt waar de verstopping precies zit.

Scintigrafie
In beide ogen krijgt u een druppel licht radioactieve vloeistof. Op een camera is daarna te zien hoe de vloeistof door uw traanbuis loopt. Soms krijgt u bij dit onderzoek eerst neusdruppels en een traanzakmassage voor een goede doorloop.

Een traanafvoersysteem-onderzoek in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een deel van het onderzoek van het traanafvoersysteem wordt uitgevoerd op onze poliklinische operatiekamer (Poli-OK). Het oprekken van de traanpunt kan een beetje gevoelig zijn. Dan kan uw ooglid plaatselijk verdoofd worden. Is er een scintigrafie nodig? Dan gebeurt dit op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC. Hier werken de specialisten voor dit onderzoek. De uitslag van de onderzoeken krijgt u bij uw volgende afspraak met uw oogarts.

Onze tips bij een onderzoek van het traanafvoersysteem

Als uw traanbuis niet volledig verstopt is, loopt de vloeistof die bij het onderzoek wordt gebruikt door naar uw neus. U kunt dit in uw mond even proeven als een metalige smaak. Dit is normaal en onschuldig.

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiƫnten geven het cijfer 8.7