Tranentest (schirmertest)

Tranen beschermen uw ogen tegen uitdroging. Wanneer u knippert wordt het traanvocht gelijkmatig over het oog verdeelt tot een dun laagje. Dit dunne laagje heet de traanfilm. Het doel van een tranentest (schirmertest) is om de hoeveelheid traanvocht te meten.

Wat is een tranentest (schirmertest)?

Met een tranentest (schirmertest) onderzoeken we of u een normale traanproductie heeft. Bij droge ogen functioneert de traanfilm niet goed. De oorzaak is soms niet genoeg aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Soms is de hoeveelheid traanvocht wel voldoende, maar is de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit. Of bereiken de tranen het oogoppervlak niet genoeg door verstoppingen of andere problemen.

Een tranentest (schirmertest) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Tijdens de tranentest worden in de buitenste ooghoeken van beide ogen papieren strookjes geplaatst; tussen het oog en het onderste ooglid. Uw onderooglid wordt hiervoor voorzichtig iets naar beneden getrokken. U houdt de ogen open en knippert wanneer nodig. De strookjes kunnen een wat brandend en/of schurend gevoel geven. De oogarts wil weten hoe de ogen tranen als ze geprikkeld worden. De test duurt 5 minuten. Daarna kan de hoeveelheid traanvocht van elk strookje worden afgelezen. Soms wordt de test nog een tweede keer uitgevoerd met verdovingsdruppeltjes. Hierdoor voel u de strookjes de tweede keer minder zitten.
 

Onze tip bij een tranentest (schirmertest)

Als u lenzen draagt, moet u deze voor het onderzoek uitdoen. Neemt u daarom een contactlenzendoosje en vloeistof mee.  
 

Kwaliteit

150.000 polikliniekbezoeken per jaar, 40 medisch specialisten met allen een eigen subspecialisatie, 11.000 operaties per jaar
Patiënten geven Het Oogziekenhuis Rotterdam het cijfer 8,9!