MEP-behandeling van het hoornvlies (multipele epitheliale puncties)

Door een hoornvlies-dystrofie of een beschadiging kan de bovenste laag van uw hoornvlies (cornea) niet goed meer aan de onderlaag gehecht zijn. Dit noemen we terugkerende erosie. Een MEP-behandeling kan de verbinding tussen de lagen verstevigen. Soms zal de oogarts eerst de buitenste laag van het hoornvlies verwijderen voor een beter resultaat. Deze voorbehandeling heet abrasio. Uw oogarts bespreekt samen met u of een abrasio nodig is voor uw MEP.

Wat is een MEP-behandeling?

MEP is een afkorting voor Multipele Epitheliale Puncties, wat eigenlijk ‘veel kleine gaatjes’ betekent. Bij MEP wordt uw oog eerst verdoofd met oogdruppels. Zo voelt u niets van de behandeling. Daarna zet de oogarts met een hele kleine, dunne naald een aantal prikjes in het hoornvlies. Hierdoor hechten de verschillende lagen van het hoornvlies beter aan elkaar. Zo wordt uw hoornvlies steviger. 

Door de behandeling heeft u een aantal mini-wondjes in uw oog. Om het behandelde hoornvlies te beschermen krijgt u daarom een verbandcontactlens in uw oog. Deze doorzichtige, zachte lens werkt als een pleister. Bij de eerste controle zal uw oogarts de lens weer verwijderen. 
 

MEP-behandeling in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Voor de MEP-behandeling in Het Oogziekenhuis Rotterdam hoeft u niet te worden opgenomen. De behandeling duurt ongeveer een kwartier en gebeurt op onze poliklinische operatiekamer. Hier ligt u in een comfortabele behandelstoel. Na de behandeling mag u meteen weer naar huis. U zult wel een aantal uur na de MEP nog wazig zien. U kunt dan niet zelf autorijden of fietsen. Daarom is het belangrijk om iemand mee te nemen. 

Heeft u niemand die u kan begeleiden? Dan kunt u onze begeleidersservice gebruiken.


Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft ook een speciale corneaverpleegkundige. Bij deze verpleegkundige kunt u terecht met al uw vragen over de behandeling.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u last van uw ogen of ziet u anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optometrist in de buurt. Uw huisarts (en soms de optometrist) kan u voor een hoornvliesbehandeling doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing voor een behandeling met MEP regelen in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 18.679 polikliniekbezoeken en 636 cornea-operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda