Kleurenblindheid

Als u kleurenblind bent, heeft u moeite om kleuren goed te zien. Eigenlijk is kleurenblindheid geen goede naam. Het komt namelijk maar weinig voor dat iemand écht blind is voor alle kleuren, en alles dus in zwart, wit en grijs ziet. Meestal bent u gedeeltelijk kleurenblind. Dan kunt u een aantal kleuren niet goed van elkaar onderscheiden. Bijvoorbeeld het verschil tussen rood en groen, of blauw en geel.

Rood-groen kleurenblindheid komt het meest voor. Meestal bij mannen. Bij deze afwijking heeft u bijvoorbeeld moeite om te zien of een aardbei rijp is of niet. Ongeveer 2 van de 100 mannen in Nederland hebben deze vorm van kleurenblindheid. Kleurenblindheid voor blauw kan bij mannen en vrouwen voorkomen, maar is veel zeldzamer.  
 

Oorzaken van kleurenblindheid

In het oog zit het netvlies, en op dat netvlies zitten kleine cellen: kegeltjes en staafjes. Bij kleurenblindheid zit er een fout in de kegeltjes. Deze kegeltjes schakelen niet goed, waardoor u kleuren niet ziet zoals ze in werkelijkheid zijn. Kleurenblindheid is erfelijk. Zo kunnen zonen het via hun moeder van opa erven. Heel soms kan diabetes of een ongeluk kleurenblindheid veroorzaken.

Symptomen van kleurenblindheid

Als u kleurenblind bent, heeft u last van de volgende klachten:

Bij volledige kleurenblindheid:
  • alles in zwart, wit en grijs zien;
  • weinig zien tijdens daglicht.
Bij gedeeltelijke kleurenblindheid (ook wel daltonisme genoemd):
  • een aantal kleuren niet van elkaar kunnen onderscheiden (meestal rood en groen).

Behandelen van kleurenblindheid

Kleurenblindheid is onschuldig, maar wij begrijpen dat kleurenblindheid lastig voor u kan zijn. Het kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn als u de kleur van een waarschuwingslicht niet ziet. Ook is het voor sommige beroepen nodig om alle kleuren te kunnen zien, zoals voor piloten en treinmachinisten. Er bestaat nog geen behandeling voor kleurenblindheid. Op de website kleurenblindheid.nl vindt u wel veel nuttige, praktische tips over hoe u met kleurenblindheid om kunt gaan. 

Tip van de oogarts

Heeft u gekleurde medicijnen die u in moet nemen? En kunt u de medicijnen niet van elkaar onderscheiden? Neem dan contact op met uw apotheker voor een andere oplossing.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik kleurenblind ben?

Voor het ontdekken van kleurenblindheid zijn er verschillende tests. Kijk voor een overzicht op kleurenblindheid.nl.

Kan kleurenblindheid genezen?

Nee, voor kleurenblindheid bestaat nog geen behandeling.