Uv-crosslinking bij keratoconus

Een kegelvormig hoornvlies (keratoconus) kunnen we op verschillende manieren behandelen. Uv-crosslinking is al bij beginnende keratoconus mogelijk. Deze behandeling maakt het hoornvlies (ook wel cornea genoemd) steviger. Zo vertraagt de kegelvorming of vermindert het zelfs. Uw oogarts bespreekt samen met u of dit de beste behandeling voor u is. 

Wat is uv-crosslinking?

De behandeling bestaat uit een combinatie van ultraviolet licht (uv-licht) en vitamine B2-oogdruppels. Uw oog wordt eerst verdoofd met druppels. Zo voelt u niets van de behandeling. Dan verwijdert de oogarts de buitenste laag van het hoornvlies en krijgt u de vitamine B2-druppels in uw oog. Deze druppels moeten even inwerken. Daarna schijnen we met uv-licht in uw oog. Aan het eind van de behandeling krijgt u een doorzichtige verbandcontactlens op uw oog. Dit beschermt het behandelde hoornvlies. De oogarts verwijdert deze lens na een week bij de eerste controle. Na de behandeling bent u gevoelig voor licht. Het is daarom prettig om een zonnebril te dragen.

Uv-crosslinking in Het Oogziekenhuis Rotterdam

De behandeling met uv-crosslinking voeren we uit in onze Focuskliniek. Daar werken gespecialiseerde oogartsen uit Het Oogziekenhuis Rotterdam maar ook uit andere ziekenhuizen. Samen hebben zij ruim 20 jaar ervaring en erg veel kennis opgebouwd. Uw ogen zijn dus in veilige handen. Tijdens de behandeling ligt u rustig op bed en kunt u naar eigen muziek luisteren. De behandeling duurt ruim een uur. 

Na de behandeling kunt u wazig zien en mag u niet autorijden of fietsen. Daarom is het belangrijk om iemand mee te nemen. Heeft u niemand die u kan begeleiden? Dan kunt u onze begeleidersservice gebruiken. Met vragen tijdens of na de behandeling kunt u terecht bij de speciale corneaverpleegkundige van Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda