Contactlenzen


Contactlenzen kunnen gedragen worden vanwege cosmetische overwegingen of vanwege medische redenen.

Al ruim een eeuw wordt er gebruik gemaakt van contactlenzen. Echter de laatste 50 jaar wordt er door de toepassing van nieuwe contactlens-materialen algemeen gebruik van gemaakt. Vanaf de jaren '50 werd de harde contactlens geïntroduceerd.  Later kon het materiaal ook  zuurstofdoorlatend  gemaakt worden. In de  1970 werden de eerste zachte contactlenzen op de markt gebracht. Ieder type lens heeft zowel voordelen als nadelen. Het is dan ook van de drager afhankelijk welke lens uiteindelijk gedragen zal worden.


Harde (vorm vaste) contactlenzen

In de jaren '50 en '60 werden de harde (vorm vaste) niet-zuurstofdoorlatende lenzen voornamelijk gebruikt in medische toepassingen. Echter de interesse groeide om contactlenzen te gaan dragen i.p.v. een bril. Veel mensen hadden moeite met het dragen van de harde niet-zuurstofdoorlatende contactlens vanwege de beprekte mogelijkheid van het hoornvlies om zuurstof op te nemen.

In 1976 werd de eerste zuurstofdoorlatende harde lens toegepast. De allernieuwste lensmaterialen zijn hoog zuurstofdoorlatend Dit lensmateriaal wordt voornamelijk gebruikt bij ogen die om medische redenen met contactlenzen worden gecorrigeerd.

De harde zuurstofdoorlatende lens heeft een aantal belangrijke voordelen:
 • Het is veilig voor de ogen, mede door de zuurstofdoorlaatbaarheid
 • Ze zijn gemakkelijk en goedkoop in onderhoud 
 • Ze zijn goedkoop in aanschaf en hebben een lange levensduur 
 • Alle oogcorrecties zijn mogelijk 

Er zijn ook enkele nadelen te geven van de harde zuurstofdoorlatende lenzen:
 • Er is een langere gewenningsperiode nodig  vergeleken met zachte lenzen
 • Gevoelig voor stofjes onder de lens 
 • De lens wordt gemakkelijk verloren bij watersport.

Gebruikersaviezen voor harde (vorm vaste) lenzen

Inzetten

Leg dan een spiegeltje op tafel.  Hygiëne is belangrijk! Was uw handen zorgvuldig en spoel de zeep goed weg. Droog de handen met een schone handdoek of tissues. Begin steeds in een bepaalde volgorde, bijvoorbeeld eerst met  de rechter lens en dan met  de linker lens.

U neemt de rechter lens uit de lenshouder en zet deze in met de bewaar- en inzetvloeistof.. De linker lens blijft nog in de lenshouder. Zo voorkomt u verwisseling. Leg de lens met de holle kant naar boven op het topje van uw wijsvinger, doe er een druppel inzetvloeistof op en buig het hoofd voorover. Met de middelvinger van dezelfde hand trekt u het onderste ooglid omlaag en met de middelvinger van de andere hand trekt u het bovenste ooglid omhoog. Blijf rechtuit kijken en zet de lens op het oog. Controleer of deze goed zit en begin daarna met de linker lens.

Uitnemen

De lenzen kunt u op verschillende manieren uitnemen.

 

 • Methode A: Buig het hoofd voorover en druk de kin tegen de borst. Zet grote, verbaasde ogen op en houd een hand onder het oog om de lens op te vangen. U plaatst de wijsvinger van de andere hand in de buitenste ooghoek en trekt de ooghoek richting oor. Even knipperen en de lens valt in uw hand. Iets richting neus kijken vlak voordat u knippert vergemakkelijkt het uitnemen.
 • Methode B: Houd beide oogleden met de vingertoppen vast en druk het lenszuigertje lichtjes op de contactlens en neem de lens uit het oog.


Het centreren

 

Wanneer u de rechter lens heeft ingezet en u ziet onscherp, is de lens mogelijk naar de zijkant van het oog verschoven, of onder het ooglid terechtgekomen. Dit kan overigens ook gebeuren tijdens het dragen, als u in de ogen wrijft of als u de ogen op een bepaalde manier verdraait. Ook bij het uitnemen kan het voorkomen dat u een lens kwijt bent. Niet schrikken, want een lens kan nooit achter het oog verdwijnen!

Zoek eerst de lens op met behulp van een spiegel, of door met een vinger voorzichtig het gesloten ooglid af te tasten. Als u de lens heeft gevonden, kijkt u in de tegenovergestelde richting weg en schuift over het ooglid de lens naar het midden en draait het oog langzaam weer bij. Zit de lens in de ooghoek bij de neus, dan trekt u de oogleden wijd uit elkaar en kijkt naar de neus. De lens glijdt dan vanzelf weer op zijn plaats.

Dagelijkse verzorging

Een dagelijkse schoonmaakbeurt is noodzakelijk om uw lenzen zo lang mogelijk in goede conditie te houden en om zo infecties van het oog te voorkomen.

Zorg vanaf de eerste dag dat het verzorgen van de lenzen tot een routine gaat behoren, zoals bijvoorbeeld tanden poetsen.

Als u de lenzen inzet:

 

 • Was eerst uw handen en droog ze af met een schone handdoek of met tissues.
 • Zet de lenzen in met een druppel inzetvloeistof

 


Als u de lenzen uitdoet:

 

 • Was eerst uw handen en droog ze af met een schone handdoek of met tissues. Haal de lenzen één voor één uit het oog.
 • Doe  reinigingsvloeistof in de handpalm
 • Leg de lens daarin en wrijf deze gedurende 30 seconden met   een vinger aan beide zijden schoon
 • Spoel los gewreven vuildeeltjes weg met de lensvloeistof. Bewaar de lenzen in de lenshouder, gevuld met   bewaarvloeistof
 • Ververs de bewaarvloeistof elke dag

 

Als u de lenzen gedurende een langere tijd niet draagt, bewaar ze dan in de vloeistof en ververs die regelmatig. Maak de lenshouder iedere dag schoon met  een tissue.

Omgaan met contactlenzen

Uw contactlenzen zijn gemaakt van kwetsbaar materiaal. Om er zo lang mogelijk plezier van te hebben, zult u dus de nodige voorzichtigheid in acht moeten nemen. Let daarbij in het bijzonder op de volgende punten:

 

 • Behandel de lens voorzichtig. In het oog zijn de lenzen in principe onbreekbaar, maar buiten het oog is een contactlens kwetsbaar voor breuk. Wanneer de lens  valtt, pak deze met een vochtige vinger of een zuigertje op, maar verschuif het nooit over een harde onderlaag.
 • Reinig de lens in de palm van uw hand Dit verdient de voorkeur boven het tussen duim en wijsvinger te reinigen. De lens niet bij de rand vasthouden en de druk  zoveel mogelijk over de gehele lens verdelen. Neem de lens nooit tussen de vingernagels; nagels zijn nooit voldoende schoon
 • Verzorg de lenzen met de door uw contactlensspecialist aanbevolen reinigings- en bewaarmethode
 • Make-up en haarlak kunnen een hardnekkige vettige aanslag veroorzaken.
 • De lens kan niet achter het oog verschuiven. Een lens kan onmogelijk achter het oog terecht komen, omdat de oogleden aan het witte gedeelte van het oog vastzitten. Wel kan een lens door allerlei oorzaken (wrijven, huilen, etc.) van het hoornvlies af schuiven en soms onder of boven de oogleden verdwijnen. De lens kan echter altijd gemakkelijk teruggevonden worden.
 • Wrijf niet in het oog wanneer er een vuiltje in komt. Haal de lens uit het oog en maak de lens schoon met de schoonmaakvloeistof. Is er daarna nog een lichte pijn, laat dan de lens een paar uur uit.
 • Bij ziekte, zwangerschap en medicijngebruik kunnen de lenzen tijdelijk wat minder prettig zitten.
 • De harde lens is niet bedoeld om mee te slapen. Mocht u om de een of andere reden toch met de lenzen in slaap zijn gevallen, let dan na het ontwaken goed op of de lenzen nog bewegen op het oog tijdens het knipperen. Is dit het geval dan kunnen de lenzen uitgehaald worden. Zo niet, dan is het beter om eerst een paar druppels inzetvloeistof in het oog te druppelen. De lens zal dan weer voldoende beweeglijk worden en is na ca. 10 minuten gemakkelijk uit te nemen. Geef uw ogen een dag rust. 
 • Waarschuw de (oog)arts dat u contactlenzen draagt.  Tijdens het zwemmen en douchen mogen  contactlenzen niet worden gedragen.

 

Verschijnselen tijdens de gewenningsperiode

 • Gewone verschijnselen: Tijdens de gewenningsperiode is het beter uw ogen niet te veel in te spannen. Verder kan het zijn dat u in het begin dichtbij niet helemaal scherp ziet. Dat komt door de grote hoeveelheid traanvocht. Knipper regelmatig om de lenzen in beweging te houden.

 • Ongewone verschijnselen: Ieder oog reageert anders op contactlenzen. In de meeste gevallen hoeft u zich ook geen zorgen te maken wanneer u uw lenzen enigszins voelt. In de gewenningsperiode is dat normaal. Alleen wanneer onderstaande irritaties optreden, moet u onmiddellijk contact met uw contactlensspecialist opnemen. Ook na de gewenningsperiode:

  o Voortdurend zeer rode ogen tijdens het dragen van de lenzen. Langdurig wazig zicht met de lenzen op uw ogen
  o Overmatig droog gevoel
  o Pijn na het uitnemen van de lenzen
  o Aanhoudende pijn na het inzetten, of tijdens het dragen
  o Plotseling aanhoudende veranderingen in gezichtsscherpte

Zachte contactlenzen

Zachte lenzen zijn gemaakt van een kunststof die veel water kan opnemen. Het watergehalte van de lens bepaalt de zuurstofdoorlaatbaarheid. Zachte lenzen zijn groter dan harde lenzen. Er zijn verschillende typen zachte lenzen.

 

Er wordt vaak gedacht dat zachte lenzen meer zuurstof doorlaten dan zuurstofdoorlatende harde lenzen, maar dit is niet het geval. Zachte lenzen met het hoogste watergehalte laten minder zuurstof door dan een zuurstofdoorlatende harde lens.

 

Een tweede nadeel van de zachte lens is dat deze ook traanvocht en stofdeeltjes bindt waardoor de lens snel vervuild, waardoor de levensduur verkort wordt. De zachte lens moet daarom minstens eenmaal per jaar worden vervangen! Gebeurt dit niet, dan is er een grotere kans op irritatie en oogontstekingen. 

 

Vaak wordt gedacht dat zachte lenzen het meest geschikt zijn om te dragen bij droge ogen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Zachte lenzen vereisen normaal gesproken voldoende traanvocht om te voorkomen dat ze uitdrogen en minder helder worden.


De voordelen van de zachte lens zijn:

 • snelle gewenning 
 • geringe verlieskans, dus goed voor sommige sporten
 • De meeste zachte lenzen hebben een UV-filter

 

Nadelen van zachte lenzen zijn:

 • kwetsbaar materiaal
 • dagelijkse reiniging en verzorging noodzakelijk
 • moet minimaal eenmaal per jaar vervangen worden
 • duurder in onderhoud dan harde lenzen
 • grotere ontstekingsgevoeligheid, vergeleken met  harde zuurstofdoorlatende lenzen

Typen zachte lenzen

Naast de 'gewone' zachte lens worden hierna ook nog enkele speciale typen van de zachte lens besproken; de diposable lenzen, de silicone lenzen en de dubbelfocus lenzen.

De daglens is geïntroduceerd in 1996. Deze lens wordt 1 dag gedragen en daarna weggegooid. Daglenzen zijn altijd schoon en er hoeven geen onderhoudsvloeistoffen te worden gebruikt.


De voordelen van wegwerplenzen zijn:

 • ze zijn hygienisch
 • er is geen schoonmaakprocedure nodig
 • ze bieden mogelijk een uitkomst bij  periodes van allergie.


De nadelen van wegwerplenzen zijn:

 • hogere kosten  dagelijks vervangen

 

Silicone contactlenzen zijn zeer hoog zuurstofdoorlatend. 

Multifocale lenzen zijn lenzen met een leeseffect. Ze zijn niet te vergelijken met dubbelfocus brillenglazen. Deze lenzen zijn het meest geschikt voor mensen die al sinds jaren met succes contactlenzen dragen en nu een leesbril nodig hebben.


App LensWise voor contactlensgerelateerde problemen

De app LensWise is ontwikkeld voor dragers van contactlenzen. De app geeft en herinnering wanneer de lenzen en het lenzenbakje moeten worden vervangen en biedt daarnaast instructies voor het veilig in en uitdoen van de lenzen.

De app geeft tevens aan waar de dichtstbijzijnde contactlensspecialist zich bevindt.


Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen