Verwijdering van ooglidtumor

Heeft u een ooglidtumor, zoals een basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, talgkliercarcinoom, melanoom of merkelcelcarcinoom? Dan is het verstandig om deze met een operatie te verwijderen. We kunnen dan namelijk goed onderzoeken of we alle kankercellen hebben weggehaald. Soms bevriezen (cryochirurgie) of bestralen we de tumor. 

Hoe wordt een ooglidtumor verwijderd?

Een ooglidoperatie gaat in stappen:

  • Met een kleine operatie halen we de tumor voorzichtig weg. Direct daarna onderzoeken we het weggehaalde weefsel onder de microscoop. Zo controleren we of alle kankercellen weg zijn. Als het nodig is, halen we meer weefsel weg. 
  • Afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor gebruiken we voor het herstellen van uw ooglid (ooglidreconstructie) vaak een stukje weefsel en huid van uzelf. Soms krijgt u een drukverband op uw oog. Zo kan alles goed vastgroeien. Soms gebruiken we voor het herstellen van uw onderooglid de binnenkant van uw bovenooglid. Na de operatie sluiten we uw hele oog enkele weken om goed te genezen. Hierna volgt een kleine operatie om uw oog weer te openen. 

Vóór de operatie bespreekt uw arts uitgebreid met u op welke techniek het beste bij u past. 

Verwijdering van een ooglidtumor in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het verwijderen van een tumor op uw ooglid gebeurt in dagbehandeling. Zo bent u dezelfde dag weer thuis. We opereren u vroeg in ons programma zodat we daarna het weggehaalde weefsel kunnen onderzoeken. Als dat nodig is wordt daarna nogmaals weefsel weggehaald en uw ooglid hersteld. Samen met uw arts bespreekt u ook of een plaatselijke verdoving van uw oog, of een algehele verdoving (narcose) nodig is.    

We gebruiken de allerbeste technieken uw ooglid zo goed en zo mooi mogelijk te herstellen. Ook volgen we u na de operatie met zorg. Zo kunnen we soms na een aantal maanden de stand van het ooglid nog verbeteren als dat nodig is.

Ervaringsverhaal mevrouw Habets Ervaringsverhaal de heer Brok

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda