Het Oogziekenhuis Rotterdam

Algemene informatie

  • Het Oogziekenhuis is het enige zelfstandige oogziekenhuis in Nederland en biedt topzorg in de oogheelkunde. Het Oogziekenhuis bestaat al sinds 1874. In 1915 werd een tweede ziekenhuis opgericht. Beide ziekenhuizen werden in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en gingen na de oorlog op in één ziekenhuis. Dit ziekenhuis opende in 1948 het gebouw waar Het Oogziekenhuis nu nog steeds zit. In 2005 is het pand opnieuw geopend nadat er een grote verbouwing had plaatsgevonden.
  • In Het Oogziekenhuis blijven maar weinig patiënten slapen na een operatie (opname). De meeste patiënten (94%) gaan op de dag dat zij worden geopereerd weer naar huis.
  • Het Oogziekenhuis heeft 6 operatiekamers. Er zijn vier grote operatiekamers met een uitslaapkamer voor de zwaardere operaties. De andere twee kamers zijn op het dagcentrum waar de lichtere operaties plaatsvinden. De meest recente feiten en cijfers zijn hier te zien.
  • Sinds 2012 is er een speciaal KinderOOGcentrum, dit is dé plek in Het Oogziekenhuis speciaal voor kinderen. Elk jaar bezoeken ongeveer 15.000 kinderpatiënten tot 15 jaar dit centrum. 

Belangrijkste taken van Het Oogziekenhuis

In Het Oogziekenhuis gebeurt heel veel, maar de vijf belangrijkste taken zijn: 

1. Oogheelkundige zorg voor de regio Rijnmond
De huisarts kan je doorsturen naar Het Oogziekenhuis voor alle oogheelkundige problemen. Je wordt dan gezien op een spreekuur bij een oogarts. Wanneer je met spoed hulp nodig hebt, kan je terecht bij de spoedeisende hulp. Hier kan je 24 uur per dag en de hele week terecht.

De patiënten die door de huisarts naar Het Oogziekenhuis worden gestuurd komen voornamelijk uit de regio Rijnmond. De regio Rijnmond bestaat uit verschillende steden in de buurt van Rotterdam (Capelle aan den IJssel, Ridderkerk, Barendrecht, etc.) en Rotterdam zelf hoort er natuurlijk ook bij.
 
2. Oogheelkunde (top)zorg voor heel Nederland
Vanuit heel Nederland komen er patiënten naar Het Oogziekenhuis. Deze patiënten worden vaak gestuurd door een andere oogarts in Nederland. Deze patiënten worden naar Het Oogziekenhuis gestuurd omdat zij een aandoening hebben waarvoor zij niet in een ander ziekenhuis geholpen kunnen worden. 

3. Het opleiden van artsen tot oogarts
In Het Oogziekenhuis worden artsen opgeleid tot oogartsen. Dit wordt je namelijk niet zomaar. Hiervoor moet je een opleiding volgen van vijf jaar. Het Oogziekenhuis heeft de grootste opleiding tot oogarts in Nederland.

4. Het doen van wetenschappelijk onderzoek
Om de patiënten de beste zorg te kunnen bieden wordt er in Het Oogziekenhuis ook veel onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Voor deze onderzoeken wordt vaak samengewerkt met andere landen.
 
5. Onderwijs
In Het Oogziekenhuis worden niet alleen artsen opgeleid tot oogarts, maar wordt er ook nog heel veel ander onderwijs gegeven over de ogen. Bijvoorbeeld aan huisartsen of verpleegkundigen.