Kunst in Het Oogziekenhuis Rotterdam

De hele inrichting van Het Oogziekenhuis Rotterdam, inclusief de museale kunstcollectie, is gericht op vermindering van angst. Alles wat de patiënt hier ziet, draagt bij tot rust, om te zorgen dat een onderzoek of operatie met zo min mogelijk spanning (angst voor blindheid) tegemoet wordt gezien.

In 2005 is de renovatie van Het Oogziekenhuis Rotterdam afgerond. De finishing touch is een hele mooie eigentijdse wandbeeldencollectie geworden. Zowel de binnenhuisarchitectuur als de uitgebreide wandbeeldencollectie is in samenwerking met Marijke van der Wijst (Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI) en Ineke van Ginneke (kunsthistoricus) tot stand gekomen.

Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI

Het werk van Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI bestaat naast verbouwingen en inrichtingen van musea, bedrijven en particuliere huizen uit het ontwerpen van tentoonstellingen op de gebieden architectuur, beeldende kunst en vormgeving.

Marijke van der Wijst is daarnaast ook consultant productontwikkeling, designbeleid en artdirection. Haar werk is met de Kho Liang-Le-prijs (1993), de Mart Stam-prijs (2001) en de Nederlands Design Prijs voor tentoonstellingsontwerpen (2003) bekroond.

Enkele voorbeelden van haar werk zijn de inrichting van de Beurs van Berlage tot trouwzaal voor het burgerlijk huwelijk van Z.K.H. prins Willem Alexander en prinses Maxima, de museale inrichting van het Anne Frank Huis (Amsterdam, 1999) en de interieurarchitectuur van de uitbreiding van het Teylers Museum (Haarlem, 1996, in samenwerking met Hubert-Jan Henket).

Martin Langer

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in samenwerking met Marijke van der Wijst en Ineke van Ginneke een aantal foto's van de fotograaf Martin Langer aangekocht, namelijk 'Speakers Corner', 'Picasso Exhibition' en 'Lady with red decoration'.

Wilt u meer weten over Martin Langer, dan kunt u kijken op www.langerphoto.de.

'Picasso Exhibition' van Martin Langer. Locatie: begane grond Het Oogziekenhuis Rotterdam

'Speakers Corner' van Martin Langer. Locatie: derde verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

'Lady with red decoration' van Martin Langer. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

Decoratieve patronen

Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI heeft speciaal voor Het Oogziekenhuis Rotterdam diverse decoratieve kleurenpatronen ontwikkeld.

Voor de wachtruimte bij het dagcentrum op de 4e etage ontwikkelde zij een decoratief patroon en gebruikte hierbij ook een krachtig en positief citaat van Antoine de Saint-Exupéry.

Locatie: dagcentrum 4e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

Marc Pataut

'Sonia, 16 ans' van Marc Pataut. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam hangen vier foto's van de fotograaf Marc Pataut. Een voorbeeld hiervan is 'Sonia'.

Marc Pataut maakt deel uit van een activistische groep kunstenaars en schrijvers die zich Ne Pas Plier noemt ('Weiger te buigen').

Indien u geïnteresseerd bent in Marc Pataut en zijn foto's dan kunt u contact opnemen met hem via zijn emailadres: pataut.veritable@wanadoo.fr

Kunst_Oogziekenhuis_Marc_Pataut_Sonia.png

Joost Swarte