Kunst in Het Oogziekenhuis Rotterdam

De hele inrichting van Het Oogziekenhuis Rotterdam, inclusief de museale kunstcollectie, is gericht op vermindering van angst. Alles wat de patiënt hier ziet, draagt bij tot rust, om te zorgen dat een onderzoek of operatie met zo min mogelijk spanning (angst voor blindheid) tegemoet wordt gezien.

In 2005 is de renovatie van Het Oogziekenhuis Rotterdam afgerond. De finishing touch is een hele mooie eigentijdse wandbeeldencollectie geworden. Zowel de binnenhuisarchitectuur als de uitgebreide wandbeeldencollectie is in samenwerking met Marijke van der Wijst (Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI) en Ineke van Ginneke (kunsthistoricus) tot stand gekomen.

Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI

Het werk van Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI bestaat naast verbouwingen en inrichtingen van musea, bedrijven en particuliere huizen uit het ontwerpen van tentoonstellingen op de gebieden architectuur, beeldende kunst en vormgeving. 

Marijke van der Wijst is daarnaast ook consultant productontwikkeling, designbeleid en artdirection. Haar werk is met de Kho Liang-Le-prijs (1993), de Mart Stam-prijs (2001) en de Nederlands Design Prijs voor tentoonstellingsontwerpen (2003) bekroond.

Enkele voorbeelden van haar werk zijn de inrichting van de Beurs van Berlage tot trouwzaal voor het burgerlijk huwelijk van Z.K.H. prins Willem Alexander en prinses Maxima, de museale inrichting van het Anne Frank Huis (Amsterdam, 1999) en de interieurarchitectuur van de uitbreiding van het Teylers Museum (Haarlem, 1996, in samenwerking met Hubert-Jan Henket).

Martin Langer

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in samenwerking met Marijke van der Wijst en Ineke van Ginneke een aantal foto's van de fotograaf Martin Langer aangekocht, namelijk 'Speakers Corner', 'Picasso Exhibition' en 'Lady with red decoration'.

Wilt u meer weten over Martin Langer, dan kunt u kijken op www.langerphoto.de.

'Picasso Exhibition' van Martin Langer. Locatie: begane grond Het Oogziekenhuis Rotterdam
'Picasso Exhibition' van Martin Langer. Locatie: begane grond Het Oogziekenhuis Rotterdam

 

'Speakers Corner' van Martin Langer. Locatie: derde verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
'Speakers Corner' van Martin Langer. Locatie: derde verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

 

'Lady with red decoration' van Martin Langer. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
'Lady with red decoration' van Martin Langer. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

 

Decoratieve patronen

Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI heeft speciaal voor Het Oogziekenhuis Rotterdam diverse decoratieve kleurenpatronen ontwikkeld.

Voor de wachtruimte bij het dagcentrum op de 4e etage ontwikkelde zij een decoratief patroon en gebruikte hierbij ook een krachtig en positief citaat van Antoine de Saint-Exupéry.

Locatie: dagcentrum 4e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
Locatie: dagcentrum 4e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

Marc Pataut

'Sonia, 16 ans' van Marc Pataut. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam hangen vier foto's van de fotograaf Marc Pataut. Een voorbeeld hiervan is 'Sonia'.

Marc Pataut maakt deel uit van een activistische groep kunstenaars en schrijvers die zich Ne Pas Plier noemt ('Weiger te buigen').  

Indien u geïnteresseerd bent in Marc Pataut en zijn foto's dan kunt u contact opnemen met hem via zijn emailadres: pataut.veritable@wanadoo.fr

Kunst_Oogziekenhuis_Marc_Pataut_Sonia.png
'Sonia, 16 ans' van Marc Pataut. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam

Joost Swarte

Kunst_Oogziekenhuis_Joost_Swarte.png
© Joost Swarte. Locatie: Orthoptie, Het Oogziekenhuis Rotterdam

Joost Swarte heeft voor Het Oogziekenhuis Rotterdam unieke tekeningen gemaakt die gezeefdrukt zijn op schuimpanelen. De tekeningen omvatten onder andere sprookjes en beelden die overeenkomen met de visusproblematiek bij kinderen.

Daarnaast wordt er spanning gecreëerd middels contrasterende beelden, zoals een beer met een honingraat en een bij in zijn buik én een visser in een beeld van een vis. Bij veel afbeeldingen zijn de ogen heel prominent neergezet.
De panelen zijn op afstand bevestigd op de muren. Aan de achterzijde is een fluorescerende kleur gedrukt. Deze kleur geeft een kleurige weerschijn op de muur. 

Achterliggend idee is dat de afbeeldingen een gesprek tussen kind en begeleiders over hetgeen op de muur afspeelt zou kunnen ontlokken. Met als positief gevolg dat het kind even een moment aan het idee ontsnapt dat het in een ziekenhuis is.

Joost Swarte begon zijn carrière begin jaren 70 als underground striptekenaar voor de schriftjes Modern Papier en Tante Leny. Bekender werd hij met zijn coverillustraties voor het Belgische Tv gids Humo, het Spaanse El Vibora, het Franse Liberation en voor Vrij Nederland, waarin ook een lange reeks is verschenen van de strip 'Niet zo, maar Zo'. Tevens maakte hij in die periode de strip 'Katoen en Pinbal' in de schoolblaadjes Okki en Jippo.

Joost Swarte ontwikkelde zich snel tot een zeer divers illustrator van platenhoezen tot horloges (Swatch), van sokken tot een theater (de Toneelschuur in Haarlem), van glas in lood, tot boekillustraties (Titaantjes van Nescio). Een veelzijdig kunstenaar die met grote regelmaat exposeert!

Zie ook www.joostswarte.com

Kunstrondleiding

Geïnteresseerd in een kunstrondleiding door Het Oogziekenhuis Rotterdam?
Om meer te weten over bovenstaande wandbeelden kunt u natuurlijk contact opnemen met de kunstenaars of fotografen. Maar u kunt u natuurlijk ook opgeven voor een kunstrondleiding door ons ziekenhuis!

Deze rondleiding gaat echter verder dan alleen maar een rondleiding langs de wandbeeldencollectie. Wij vertellen u namelijk ook graag iets over de oogzorg in het algemeen en de oogzorg die wij leveren.

Voor de rondleiding door Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u zich opgeven via het e-mailadres kunst@oogziekenhuis.nl

Kunstboek OOG/EYE

Het prachtige resultaat van de renovatie en de toegepaste kunst is ook te bezichtigen in het boek OOG/EYE. Het kunstboek is samengesteld en geredigeerd door Ineke van Ginneke en ontworpen door Irma Boom. Helaas is het boek niet meer voorradig.