Fundoscopie en fundusfoto

Met een fundoscopie kan uw oogarts de binnenkant van uw oog bekijken. Hier liggen het netvlies, de macula en de kop van de oogzenuw. Zo kunnen bijvoorbeeld netvliesklachten onderzocht worden zoals maculadegeneratie, een maculagat of netvliesloslating. Van de achterkant van uw oog kan ook een foto van worden gemaakt. Dat heet een fundusfoto. 

Wat is een fundoscopie en fundusfoto?

Bij een fundoscopie kijkt de oogarts met een lichtje en een oogspiegel in uw oog. Daarom wordt dit ook wel oogspiegelen genoemd. Fundoscopie is een kort en pijnloos onderzoek.

Bij een fundusfoto krijgt u eerst oogdruppels om uw pupil wijder te maken. Zo kunnen we de binnenkant van uw oog beter zien. Voor het maken van een fundusfoto gaat u voor de funduscamera zitten. Hiermee wordt niet alleen uw netvlies op beeld vastgelegd, maar ook de bloedvaten en de oogzenuw. Bij het maken van de fundusfoto ziet u even een flitslicht. Er kunnen meerdere foto’s nodig zijn. Ook dit onderzoek is pijnloos en duurt een paar minuten.

Fundoscopie en fundusfotografie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een fundoscopie doet uw oogarts zelf. Voor de fundusfoto is een speciale funduscamera nodig. In Het Oogziekenhuis Rotterdam werken we met moderne, digitale apparatuur. De beelden zijn hierdoor voor de oogarts direct op het scherm zien. De oogarts bespreekt de foto's met u.

Onze tips bij een fundusfoto

Door de oogdruppels die uw pupil wijder maken, ziet u na het onderzoek ongeveer 2 uur lang wazig. Zorg er daarom voor dat u na het onderzoek niet hoeft te fietsen of zelf hoeft te rijden. Kan er op de dag van het onderzoek niemand met u mee? Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft ook een begeleiderservice.

Kwaliteit

41 medisch specialisten, 126.547 polikliniekbezoeken en 13.382 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7