Oogzenuw (nervus opticus)
De oogzenuw (nervus opticus) loopt vanaf de achterkant van de oogbol naar de hersenen. De plek waar de zenuwvezels het oog verlaten, heet de kop van de oogzenuw of papil. Op de plek van de papil zit geen netvlies, hier kunnen we dus niet mee zien. Dit heet de blinde vlek.
Functie van de oogzenuw
De oogzenuw zorgt ervoor dat de informatie van de ogen naar het ziencentrum in de hersenen wordt gestuurd. Net als een kabel tussen toetsenbord en scherm. Dit gebeurt via meer dan 1 miljoen kleine zenuwvezels, die samen de oogzenuw vormen. De oogzenuw loopt van de achterkant van de oogbol naar de hersenen.
Zenuwvezels van beide ogen lopen via het chiasma opticum (het punt waar de oogzenuwen elkaar kruisen) naar zowel de linker als naar de rechter hersenhelft. Als u een probleem heeft aan een kant van de hersenen, kan dit dus invloed hebben op het zicht van beide ogen.
Hoe kan ik problemen aan mijn oogzenuw krijgen?
De oogzenuw kan door verschillende oorzaken minder goed werken. Een van de meestvoorkomende oorzaken is glaucoom. Ook kan kalk in de kop van de oogzenuw (drusen) zorgen voor gezichtsvelduitval. Daarnaast kan een ontsteking aan de oogzenuw ervoor zorgen dat u slechter ziet. Andere oorzaken zijn een infarct van de oogzenuw (AION), een goedaardig of kwaadaardig gezwel in of bij de oogzenuw of erfelijke oogziektes (zoals LOA/LHON). Binnen het speciale Neuro-ophthalmologisch centrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam werken specialisten die u alles kunnen vertellen over ziektes aan de oogzenuw.
Meestvoorkomende ziektes aan de oogzenuw
Centrum gespecialiseerd in de oogzenuw
Het Neuro-ophthalmologisch centrum is gespecialiseerd in neurologische oogklachten. Dit zijn klachten die te maken die te maken hebben met afwijkingen in de hersenen of aan de oogzenuw. Symptomen die vaak binnen het Neuro-ophthalmologisch centrum worden gehoord, zijn een slecht zicht en dubbelbeelden.