Oogzenuwontsteking
Bij een oogzenuwontsteking is de oogzenuw van 1 oog of van beide ogen ontstoken. De oogzenuwen sturen de beelden van het oog naar de hersenen. Een ontstoken oogzenuw kan gezwollen zijn en werkt niet goed meer.
Oorzaken van een oogzenuwontsteking
Mogelijk zit er bij een oogzenuwontsteking een foutje in het afweersysteem van uw lichaam.
Soms is een andere ziekte de oorzaak van de oogzenuwontsteking, zoals:
- een neurologische ziekte (zenuwziekte), zoals MS. Ook zenuwen in andere lichaamsdelen kunnen dan ontstoken zijn;
- een virusinfectie, zoals de bof, mazelen of een verkoudheid;
- een andere vaatontsteking of oogzenuwontsteking.
Symptomen van een oogzenuwontsteking
Een oogzenuwontsteking begint meestal plotseling. Aan het oog zelf is niets te zien, de ontsteking zit binnenin het oog. Hierbij kunt u de volgende klachten of symptomen hebben:
- pijn rond het oog, vaak als u de ogen beweegt;
- wazig zien met 1 of beide ogen;
- minder licht zien;
- kleuren anders zien;
- zere ogen;
- slechter zien na een heet bad, een hete douche of na inspanning;
- slechter gaan zien binnen 1 tot 2 weken.
Als de ontsteking nog niet zo hevig is, ziet u (bijna) normaal. De klachten ontstaan pas als de ontsteking doorzet.
Tip van de oogarts
"Probeer goed te beschrijven welke klachten u heeft. Pijn rond uw ogen of misschien ook ergens anders in uw lichaam? Soms is een oogzenuwontsteking een teken van een ziekte van het zenuwstelsel."
Behandelingen
De meeste oogzenuwontstekingen gaan gelukkig vanzelf over. Maar dit kan wel maanden duren. En soms blijft u nog last houden van klachten als doffe kleuren of wazig zien. Er bestaat helaas geen vaste behandeling. Meestal volgt neurologisch onderzoek.
Heeft u een oogzenuwontsteking, dan bespreken wij met u wat de volgende stappen zijn. Of een behandeling nodig is, hangt af van uw situatie.
Afwachten
Bij een oogzenuwontsteking krijgt u meestal het advies om af te wachten. Een behandeling is vaak niet nodig. De ontsteking gaat bijna altijd vanzelf over, maar kan wel maanden duren.
Steroïden
Medicijnen als steroïden kunnen de ontsteking soms sneller laten verdwijnen. Maar de klachten die kunnen overblijven na de ontsteking veranderen er niet door. Dit medicijn heeft ook een aantal vervelende bijwerkingen. Steroïden worden met een infuus toegediend op de poli.
Onderzoeken
Voordat wij een behandeling starten, onderzoeken wij uw ogen. Vaak helpt het al als u de klachten heel precies omschrijft. Daarna voeren wij een aantal onderzoeken uit. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.
Kleurenzienonderzoek
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.