OCT-scan (Optical Coherence Tomography)
Met een OCT-scan kan de structuur van uw netvlies, de macula, het hoornvlies en de oogzenuw zichtbaar gemaakt worden. De oogarts zal voor dit onderzoek kiezen als u klachten heeft die te maken kunnen hebben met maculadegeneratie, een maculagat, hoornvliesproblemen of bijvoorbeeld glaucoom.
Wat is een OCT-scan?
Een OCT heet voluit Optical Coherence Tomography. Het is eigenlijk een echografie, maar dan met licht in plaats van geluidsgolven. De lichtbundel weerkaatst tegen uw netvlies. Zo wordt bijvoorbeeld uw netvlies in gekleurde laagjes zichtbaar op het scherm. Een scheurtje of andere afwijking is zo snel te herkennen.
OCT-scan in Het Oogziekenhuis Rotterdam
Een OCT-onderzoek wordt uitgevoerd door een medewerker die speciaal is opgeleid voor dit onderzoek. Om de binnenkant van uw oog beter te zien krijgt u eerst pupilverwijdende oogdruppels.
Bij het maken van de scan zit u voor het OCT-apparaat. U kijkt op het scherm naar een kruis dat oplicht. Het licht is niet fel en het onderzoek duurt slechts een paar minuten. Het onderzoek is pijnloos. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij uw volgende afspraak bij de oogarts.
Onze tips bij een OCT-scan
De pupilverwijdende druppels zorgen er ook voor dat u na het onderzoek nog ongeveer 2 uur lang wazig ziet. Wij raden u daarom aan om niet zelf auto te rijden of te fietsen. Het is handig als u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen. Ook een zonnebril kan prettig zijn om na het onderzoek minder last van het licht te hebben. Kan er op de dag van het onderzoek niemand met u mee? Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft ook een begeleiderservice.