Drusen van de oogzenuw

In uw oog zit de oogzenuw. De kop van deze oogzenuw heet de papil. In de papil kunnen zich stoffen zoals kalk ophopen. Deze ophopingen noemen wij ook wel drusen. Dat betekent letterlijk ‘kristallen in steen’. Drusen zijn niet altijd zichtbaar voor de oogarts. Zichtbare drusen komen bij 3 van de 1000 mensen voor. Soms zitten de drusen verborgen onder het oppervlak van de oogzenuw. Dan zijn het onzichtbare drusen. Onze oogartsen doen dan extra onderzoek.

Oorzaken van drusen van de oogzenuw

Het is niet bekend hoe drusen precies ontstaan. Waarschijnlijk heeft het te maken met de dikte van de oogzenuw op de plek waar de zenuw het oog binnenkomt. Ook komt het vaker voor bij vrouwen en lijkt de aandoening erfelijk. Als iemand in de familie drusen van de oogzenuw heeft, is uw kans om deze oogziekte te krijgen 10 keer groter.

Symptomen van drusen van de oogzenuw

Drusen van de oogzenuw zijn meestal onschuldig. Vaak merkt u niet eens dat u ze heeft. De diagnose stellen wij meestal toevallig, als wij een oogonderzoek doen voor andere klachten. Het belangrijkste symptoom dat u kunt ervaren is geleidelijk gezichtsvelduitval. Gezichtsuitval betekent dat uw beeld steeds smaller wordt als u recht vooruit kijkt. Het beeld dat u wel ziet, ziet u scherp.

Als de aandoening vergevorderd is, kan het zijn dat u last krijgt van de volgende klachten:

  • plotseling is uw gezichtsveld kleiner (door een beknelling van een bloedvat in de oogzenuw);
  • u ziet minder scherp (dit kan alleen gebeuren als u veel last heeft van gezichtsvelduitval).

Ook kan uw oogarts nieuwe bloedvaten rond de papil zien (nieuwvaatgroei en neovascularisaties).

Tip van de oogarts

Verliest u langzaam stukken van uw gezichtsveld? Dat kan gevaarlijk zijn bij het autorijden. Kom af en toe bij ons langs voor een gezichtsveldonderzoek. Wij vertellen u of autorijden verantwoord is. 

Behandelingen

Er is nog geen goede behandeling bekend voor drusen van de oogzenuw. Maar daar werken wij wel hard aan. Zo hopen wij onze patiënten in de toekomst de juiste behandeling te bieden. Wel wordt soms de oogdruk verlaagd.

Wij wachten de ziekte vaak af. Het is verstandig om af en toe langs te komen voor een onderzoek.

Oogdruppels bij hoge oogdruk
Heeft u naast drusen van de oogzenuw ook een hoge oogdruk? Dan proberen wij die met oogdruppels te verlagen. Een hoge oogdruk kan de oogzenuw namelijk beschadigen.

Bloedverdunners bij acuut gezichtsvelduitval
Ziet u plotseling een veel kleiner beeld dan normaal? Dan kan een afgesloten bloedvat de situatie verergeren. Om dat te voorkomen, schrijven wij soms bloedverdunners voor.

Onderzoeken

Zichtbare drusen zijn goed vast te stellen. Zijn de drusen niet zichbaar? Dan doen wij aanvullend onderzoek om de drusen te zien. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Neurologisch onderzoek
Als er iets anders aan de hand lijkt te zijn dan alleen een oogprobleem, kan de oogarts u doorverwijzen naar een neuroloog.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

3 gespecialiseerde oogartsen en 2.631 polikliniekbezoeken
Patiënten geven het cijfer 9

Veelgestelde vragen

Wat is mijn toekomstverwachting bij drusen van de oogzenuw?

Drusen van de oogzenuw nemen in aantal en grootte toe als u ouder wordt. Of u veel last gaat krijgen van de symptomen, hangt af van uw situatie. Vaak gaat het gezichtsveld langzaam achteruit, maar blijft u wel scherp zien.

Nieuws

Agenda