Wat is een echo van het oog?
Een echo is een onderzoek dat geluidsgolven gebruikt. Hiermee wordt de binnenkant van uw oog zichtbaar op een scherm. Dit noemen we ook wel een echografie. De oogarts maakt met een echografie beelden van uw oog en de oogkas. Dit helpt de oogarts bij het zien van afwijkingen in en achter uw oog. Soms wordt een echo-onderzoek herhaald. Zo wordt duidelijk of de afwijking is veranderd in grootte.
Met een echo-onderzoek kan niet worden bepaald hoe goed u ziet. Daar zijn andere onderzoeken voor nodig.
Een echo van het oog in het Oogziekenhuis Rotterdam
Een echo wordt uitgevoerd door een oogarts. De kop van het echoapparaat is een platte pen. Deze beweegt de oogarts over uw boven- of onderooglid. De geluidsgolven van de echo zijn ongevaarlijk en doen geen pijn. Is uw oog erg gevoelig bij het onderzoek? Dan kan de oogarts u een verdovende oogdruppel geven. Het echo-onderzoek duurt ongeveer een kwartier. De uitslag van de echo krijgt u van uw oogarts tijdens uw volgende afspraak.
Onze tips bij een echo-onderzoek
Er kan bij het onderzoek wat gel in uw oog komen. Hierdoor ziet u ongeveer 15 minuten wazig. Komt u zonder begeleiding, zorg er dan voor dat u even rust neemt na het onderzoek. Als u lenzen draagt, is het handig om deze al uit te doen voordat u binnen wordt geroepen. Na het onderzoek kunt u na ongeveer 20 minuten uw contactlenzen weer in doen. U kunt voor het gemak ook een bril meenemen als u zonder lenzen erg slecht ziet.