Netvliesloslating (ablatio retinae)

Het netvlies ligt meestal netjes tegen de achterkant van uw oog aan. Het oog is verder gevuld met glasvocht. Als het netvlies loskomt van de wand noemen we dat een netvliesloslating of ablatio retinae. Dit is een ernstige oogziekte die kan leiden tot slechtziendheid of blindheid. Daarom is bij een netvliesloslating altijd een operatie nodig. Een netvliesloslating kan op elke leeftijd voorkomen, maar meestal gebeurt het bij oudere mensen.

Oorzaken van een netvliesloslating

Een netvliesloslating kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komt dit door het verouderen van het oog. Het glasvocht krimpt dan langzaam en trekt aan het netvlies eromheen (figuur 2). Hierdoor kan een scheurtje in het netvlies ontstaan waarna er vocht onder komt (figuur 3). Het netvlies komt dan los te liggen (figuur 4).

Ook kan een netvliesloslating het gevolg zijn van:

  • een ongeluk, zoals een klap op het oog;
  • hoge bijziendheid;
  • erfelijkheid (het zit in de familie).

Netvlies glasvocht

Symptomen van een netvliesloslating

Bij een netvliesloslating horen de volgende symptomen:

Tip van de oogarts

Ziet u tijdelijk slechter rond een netvliesoperatie? Vraag dan uw huisgenoten om belangrijke dingen op een vaste plek te leggen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Behandelingen

Onze netvliesspecialisten hebben veel ervaring met netvliesproblemen als netvliesloslating. Bij een netvliesloslating is snel en goed ingrijpen belangrijk. Bij onze netvlieschirurgen bent u daarbij in goede handen. Wij werken met de modernste operatie- en behandeltechnieken die de minste risico's geven.

Om een netvliesloslating te stoppen is behandeling noodzakelijk. Dit kan alleen met een operatie. Onze oogartsen zijn experts in de verschillende operatietechnieken. Soms is een combinatie van operaties nodig.

Cerclage/plombe (uitwendige netvliesoperatie)

Heeft u een netvliesloslating (ablatio retinae), bijvoorbeeld als gevolg van een scheurtje in het netvlies? Dan is een oogoperatie de beste optie. Uw oogarts overlegt met u welke operatietechniek bij u past. Een van de mogelijkheden om het netvlies...

Gas, lucht of olie in het oog

Tijdens een vitrectomie of netvliesoperatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd. Aan het eind van de operatie wordt hiervoor in de plaats lucht, gas of olie in het oog achtergelaten. De keuze hangt af van het netvliesprobleem dat met de...

Houdingsadviezen na vitrectomie en netvliesoperatie

Na een vitrectomie of netvliesoperatie krijgt u van ons meestal een houdingsadvies mee. Bijvoorbeeld na de behandeling van een maculagat of netvliesloslating. Deze liggende en zittende houdingen zijn bijna net zo belangrijk als de operatie zelf. De...

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een vitrectomie...

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We willen eerst duidelijk weten wat er aan de hand is. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Veelgestelde vragen

Is een netvliesloslating gevaarlijk?

Ja. Als het netvlies niet goed meer vastzit of door scheurtjes in het netvlies kunt u het zicht in uw oog verliezen.

Is opereren nodig bij een netvliesloslating?

Ja. Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk, omdat anders het gezichtsvermogen uiteindelijk verloren gaat.

Waarom moet ik na de operatie alsnog gelaserd worden?

Na de operatie kunnen nog wat zwakke plekken in het netvlies zitten die misschien kunnen loslaten. Met laseren worden die plekjes weer goed vastgezet zodat er geen scheurtjes in het netvlies komen.

Nieuws

Agenda

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Leergang oogheelkunde

  • 11 september 2024 - 5 februari 2025
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement