Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een vitrectomie met een netvliesoperatie.

Wat is een vitrectomie?

Een vitrectomie is een operatie waarbij het glasvocht uit uw oogbol wordt gehaald. De oogarts doet dit via een microscoop en een speciale lens. Met het weghalen van het glasvocht verdwijnen ook de glasvochttroebelingen uit uw oog. Het glasvocht wordt vervangen door lucht, gas of olie. Gas verdwijnt vanzelf uit het oog, maar olie niet. Het weghalen van de olie gebeurt na een paar maanden met een nieuwe oogoperatie.

Wat is een vitrectomie met een netvliesoperatie?

Elke netvliesoperatie begint met een vitrectomie. Als het glasvocht is weggehaald, kan ook het vocht achter het netvlies worden verwijderd. Dan wordt de oorzaak van uw oogprobleem behandeld:

  • Bij een netvliesloslating brengt de oogarts een speciale vloeistof in het oog die het netvlies op zijn plaats drukt. Daarna volgt een laserbehandeling van het netvlies. Zo hecht het netvlies aan de onderlaag. De speciale vloeistof wordt daarna vervangen door lucht, gas of olie.
  • Bij een maculapucker verwijdert de oogarts de plooien in het netvlies bij de macula. Soms laseren we ook het netvlies om een netvliesloslating of scheurtje in het netvlies te repareren. Tot slot brengt de oogarts lucht, gas of olie in het oog.
  • Bij een maculagat verwijdert de oogarts het meest oppervlakkige laagje van het netvlies rondom het maculagat. Soms laseren we ook het netvlies om de kans op een netvliesloslating te verkleinen. Daarna vult de oogarts het oog met gas of olie om het maculagat dicht te drukken.

Vitrectomie en netvliesoperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Samen met een van onze oogartsen overlegt u of een netvliesoperatie met vitrectomie bij uw klachten de juiste keuze is. Daarbij krijgt u bij ons altijd een duidelijk en eerlijk beeld van de te verwachten resultaten. Bij een netvliesoperatie zijn die vaak erg goed. U bent bij onze oogartsen in goede handen. Wij werken met de beste operatie- en lasertechnieken met de minste risico’s voor u. Wij raden u aan iemand mee te nemen naar Het Oogziekenhuis, die u na de operatie naar huis brengt. Ook kunt u gebruikmaken van onze begeleidersservice. Na de operatie is het belangrijk dat u in de juiste houding zit of slaapt. U krijgt daar houdingsadviezen voor.
 

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u slechter of anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of een optometrist in de buurt. Als uw klachten wijzen op problemen met het netvlies of glasvocht kunnen zij u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts een verwijzing voor een vitrectomie regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda