Maculapucker

Het midden van het netvlies wordt de macula (gele vlek) genoemd. Met dit deel van het netvlies zien we het scherpst. Op de macula kan een laagje weefsel groeien. Dit laagje kan zich samentrekken, waardoor er plooien in het netvlies kunnen ontstaan. Dat noemen we een maculapucker.

Oorzaken van een maculapucker

De belangrijkste oorzaak van een maculapucker is veroudering. Andere mogelijke oorzaken zijn:

Symptomen van een maculapucker

Bij plooien in het netvlies of maculapucker komen de volgende klachten voor:

Uw klachten kunnen gelijk blijven of langzaam verergeren. Door een maculapucker kan slechtziendheid ontstaan, maar geen blindheid.

Maculapucker
Normale macula (figuur 1) en een maculapucker (figuur 2),
grijs = glasvocht, roze = netvlies

Tip van de oogarts

De macula in het oog gebruiken we ook om gezichten te herkennen. Zo kunt u op straat misschien iemand ongewild voorbij lopen. Het kan misverstanden voorkomen door aan uw omgeving uit te leggen dat dit u kan overkomen.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een maculapucker. U krijgt bij ons deskundig advies en een behandelplan op maat. Onze oogartsen geven u bij de keuze eerlijke informatie over het uiteindelijke resultaat. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. 

Als er een behandeling nodig is, gebruiken wij hierbij de modernste operatietechnieken die de minste risico’s geven. U bent bij onze oogartsen dus in goede handen.

Afwachten
Een maculapucker kan stabiel blijven of langzaam toenemen. Als u klachten niet te erg zijn, dan adviseren wij bij een maculapucker vaak om af te wachten. Bij ernstige klachten of toename van de klachten kunnen we als behandeling een operatie voorstellen.

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een vitrectomie...

Onderzoeken

Er zijn meestal meerdere onderzoeken nodig om uw glasvocht en netvlies te beoordelen. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Ervaringsverhalen

Foto de heer Engering

"Er is mij exact verteld wat er ging gebeuren en wat het resultaat zou worden."

"Ik ben in eerste instantie naar een opticien gegaan omdat het zicht van mijn rechteroog steeds slechter werd. De beelden vervormden sterk en lezen was onmogelijk met mijn rechteroog."

Frank Engering
Patiënt maculapucker
Lees het ervaringsverhaal

Nieuws

Agenda