Ziencentrum (visuele schors)

De zenuwcellen waarmee we zien, liggen in netvlies. De uitlopers van deze zenuwcellen vormen samen de oogzenuw. De oogzenuw is een belangrijk onderdeel van de visuele baan. Dit is de 'kabel' die het beeld dat we zien (elektrische signalen) an het oog naar het ziencentrum (visuele schors) in de hersenen brengt.

Functie van het ziencentrum

Het ziencentrum ontvangt de signalen en maakt hier beelden van. Het centrum zorgt er dus voor dat we de beelden van het oog ook echt ‘zien’.

Hoe kan ik problemen aan mijn ziencentrum krijgen?

Als u een probleem heeft met uw ziencentrum, dan heet dit een 'neuro-ophthalmologische aandoening'. Bekende oorzaken zijn een herseninfarct (CVA), waarbij de bloedtoevoer naar delen van de hersenen wordt verminderd. Ook een goedaardig of kwaadaardig gezwel kan schade opleveren aan het ziencentrum. In beide gevallen ziet u vaak aan een kant minder goed (met zowel uw linker- als rechteroog ziet u dan aan 1 kant minder goed).

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een speciaal Neuro-ophthalmologisch centrum. Hier werken de oogspecialisten die alles weten van de verbinding tussen het oog en de hersenen.

Mogelijke ziektes die het ziencentrum beïnvloeden

  • herseninfarct (CVA);
  • hersenbloeding;
  • goed- of kwaadaardig gezwel;
  • diverse neurologische ziekten, zoals MS.

Centra gespecialiseerd in het ziencentrum