Glaucoom

In ons oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt. Het voedt het hoornvlies en de ooglens. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit (sclera) en het gekleurde deel van het oog, de iris (regenboogvlies). Daarna wordt het vocht afgevoerd. Als deze afvoer (trabekelsysteem) minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en stijgt de druk binnen de oogbol. Als de oogdruk te hoog is, kan de oogzenuw beschadigen en ziet u steeds slechter. Glaucoom komt vaak voor en is meestal een blijvende (chronische) oogziekte. Glaucoom vroeg ontdekken en regelmatig controleren is belangrijk. Zo kunnen we verdere schade aan de oogzenuw stoppen of vertragen.

Oorzaken van glaucoom

Bij glaucoom is de oogdruk te hoog. Hiervoor zijn meerdere oorzaken:

  • open-kamerhoek glaucoom: De afvoer (trabekelsysteem) van het kamerwater werkt minder goed. De afvoer is wel toegankelijk maar inwendig verstopt (figuur 2) ;
  • nauwe- of gesloten-kamerhoek glaucoom: De afvoer is niet bereikbaar omdat de iris deze afsluit (figuur 3);
  • het zit in de familie (erfelijkheid)
  • een ongeluk aan het oog;
  • een oogoperatie;
  • sommige medicijnen;
  • aangeboren glaucoom.

Open-, nauwe- of geslotenkamerhoekglaucoom
Open-, nauwe- of geslotenkamerhoekglaucoom

 

Symptomen van glaucoom

Bij glaucoom is de oogdruk te hoog. De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hoe hoger de oogdruk (bij herhaling gemeten), hoe groter de kans op schade. Door de schade aan de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend, beschadigd. Daardoor wordt bij glaucoom uw gezichtsveld steeds kleiner. Het is dan net of u door een koker kijkt. Vaak merkt u in het begin niet dat u glaucoom heeft. Uw gezichtsveld wordt wel kleiner, maar uw hersenen verzinnen het missende beeld erbij. U merkt dit vaak pas bij onderzoek door een oogarts. Bij vergevorderde glaucoom wordt ook de scherpte van het zicht aangetast. Als glaucoom niet wordt behandeld, kunt u uiteindelijk blind worden.

Tip van de oogarts

Glaucoom is erfelijk. Als u glaucoom heeft, bestaat er een kans dat uw kinderen, broers of zussen ook glaucoom krijgen. Wij raden hen aan om vanaf hun 40ste regelmatig naar de oogarts te gaan.

Behandelingen

Bij verdenking op glaucoom heeft u niet altijd direct een behandeling nodig. Onze oogartsen controleren goed of uw oogdruk zo hoog is, dat schade aan de oogzenuw bij u kan ontstaan. Dan zetten wij een behandeling in. Oogschade bij glaucoom is blijvend en kunnen wij niet herstellen. Wel kunnen wij verdere schade aan de oogzenuw vertragen of stoppen. Daarom is het erg belangrijk dat wij glaucoom al in een vroeg stadium opsporen. In onze behandelingen gebruiken wij de nieuwste technieken. Welke behandeling het beste bij u past, bespreekt u met uw oogarts.

Wij behandelen glaucoom op 3 verschillende manieren: met medicijnen, een laserbehandeling of een operatie. Soms combineren wij verschillende behandelingen voor het beste resultaat.

Glaucoomoperatie met drainage-implant

De oogziekte glaucoom geeft een te hoge oogdruk. De oogzenuw raakt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uw oogarts zal dan een glaucoombehandeling met medicijnen of een laserbehandeling starten. Als de oogdruk toch te hoog blijft, kan een...

Glaucoomoperatie: trabeculectomie

Bij de oogziekte glaucoom is uw oogdruk te hoog. De oogzenuw raakt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Soms daalt de oogdruk niet genoeg met een glaucoombehandeling met medicijnen of een laserbehandeling. Dan zal uw oogarts een operatie met u...

Laserbehandeling bij glaucoom

Heeft u glaucoom en is uw oogdruk te hoog? Dan is het belangrijk dat de oogdruk laag wordt gehouden om schade aan uw oogzenuw te voorkomen. Dit kan met oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie ( trabeculectomie of drainage-implant) . Een...

Oogdrukverlagende oogdruppels (en/of tabletten) bij glaucoom

Glaucoom is een ernstige oogziekte. Door een te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen. Het is belangrijk om de oogdruk blijvend omlaag te brengen. Daarom starten wij een behandeling meestal met oogdrukverlagende medicijnen. Dit kan met oogdruppels...

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken de oogdruk, de oogzenuw en het gezichtsveld van uw oog heel precies op tekenen van glaucoom. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak makenVerwijzen

Kwaliteit

8 gespecialiseerde oogartsen, 22.652 polikliniekbezoeken en 694 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Ervaringsverhalen

Foto Gèrald Janssen

"Met deze prothese kan ik weer als timmerman en vrijwillig brandweerman aan de slag"

"In maart 2017 was ik betrokken bij een ongeval. Ik wilde ‘s avonds nog even mijn werk afmaken en stond een beetje onhandig met een boormachine op een trapje. Ik reikte net een beetje buiten mijn macht en schoot uit, zo met de boor in mijn oog."

Gèrald Janssen
Patiënt vitreoretinale chirurgie en glaucoom
Lees het ervaringsverhaal
Close-up blauw oog

“Tijdens en na de operatie stelde het zorgpersoneel me op mijn gemak.”

"Tijdens mijn eerste bezoek aan Het Oogziekenhuis merkte ik al aan alles dat het om een specialistisch ziekenhuis ging. Ik had direct door dat het allemaal om het oog draaide. Ook werd er duidelijk gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur. Ik keek tijdens het onderzoek de lens in en de artsen zagen meteen de zwakke punten in mijn oog. Uit het onderzoek bleek dat ik een staaroperatie moest ondergaan. "

John Noij
Patiënt glaucoom
Lees het ervaringsverhaal

Veelgestelde vragen

Kan glaucoom genezen?

Glaucoom is meestal een chronische ziekte. Eenmaal opgelopen schade aan de oogzenuw kan niet hersteld worden. Dat betekent dat u niet kunt genezen van deze oogziekte.

Nieuws

Agenda