Pachymetrie

Met een pachymetrie meten we de dikte van uw hoornvlies (cornea). Door dit onderzoek kan de oogarts een te hoge of lage oogdruk beter begrijpen. Dit onderzoek wordt bijvoorbeeld gedaan bij oogziektes als glaucoom, hoornvliesdystrofie van Fuchs, keratoconus of staar. Ook is het een nuttig onderzoek om de voortgang van oogbehandelingen te beoordelen.

Wat is een pachymetrie-onderzoek?

Een pachymetrie is een oogonderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven (echo). Per oog wordt uw hoornvlies 8 keer gemeten. Hiervan wordt het gemiddelde genomen om de dikte van uw hoornvlies te bepalen.

Pachymetrie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een pachymetrie in Het Oogziekenhuis Rotterdam wordt uitgevoerd door een medewerker die speciaal is opgeleid voor dit onderzoek. Eerst worden uw ogen verdoofd met oogdruppels. Hierna wordt de dikte van uw hoornvlies gemeten door een platte pen (de pachymeter), die plat tegen uw hoornvlies wordt geplaatst. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 2 minuten. De uitslag krijgt u dezelfde dag nog van uw oogarts.

Onze tips bij een pachymetrie-onderzoek.

Het kan voorkomen dat de verdovende druppeltjes een prikkend gevoel geven in uw ogen. Na ongeveer 15 minuten zijn de druppels uitgewerkt. U gaat niet wazig zien door de druppeltjes. Na het onderzoek kunt u dus zonder eventuele begeleiding gewoon zelf naar huis. Heeft u contactlenzen? Wacht dan even met deze indoen tot de verdoving is uitgewerkt.

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiƫnten geven een 8.8