Skiascopie bij kinderen
Met skiascopie meten we de sterkte van de ogen. Dit doen we standaard bij alle kinderen die bij ons in Het Oogziekenhuis komen. Zo kunnen wij zien of er een refractieafwijking is, zoals bijziendheid of verziendheid en welke brilsterkte nodig is.
Wat is een skiascopie?
Een skiascopie is een eenvoudig en pijnloos onderzoek. Uw kind mag tijdens het onderzoek gewoon op uw schoot zitten en kijkt naar een lampje. Ondertussen houdt de oogarts of orthoptist verschillende glaasjes voor de ogen van uw kind. Dit is om de oogsterkte te bepalen. Het is bij een skiascopie belangrijk dat de pupillen en ooglensspiertjes ontspannen zijn. Hiervoor gebruiken we oogdruppels. Deze moeten al voor het onderzoek worden gebruikt. Atropine-druppels wordt al 2 dagen voor het onderzoek begonnen.
Oogdruppelen bij kinderen vraagt soms even wat handigheid. Volg onze tips op onze pagina over oogdruppelen.
Een skiascopie in Het Oogziekenhuis Rotterdam
Een skiascopie in Het Oogziekenhuis Rotterdam wordt op onze eigen kinderafdeling gedaan, het KinderOOGcentrum. Dit centrum is uniek voor Nederland. Alle oogartsen en medewerkers hier hebben veel ervaring met het behandelen van de kleinste oogjes. Uw kind voelt zich hier snel op zijn of haar gemak.
Onze tips bij een skiascopie
Door het druppelen met de oogdruppels kan uw kind wat waziger zien en gevoelig zijn voor licht. Het is dan prettig om uw kind een zonnebril of pet te laten dragen. Deze verschijnselen worden direct na het stoppen met druppelen minder en duren maximaal 2 weken.