Conjunctiva Biopt (Stukje slijmvlies verwijderen)


Op deze pagina vindt u informatie over het verwijderen van een stukje slijmvlies (conjunctiva biopt).

Slijmvlies

De conjunctiva is het slijmvlies dat een deel van de oogbol en de binnenzijde van de oogleden bedekt. Het slijmvlies is doorzichtig en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf. Tevens speelt het een belangrijke rol bij een optimale bevochtiging van het oog. Het slijmvlies verdeelt het traanvocht over het hoornvlies tijdens het knipperen van de ogen.

Doel

Uw oogarts heeft besloten dat er een stukje slijmvlies verwijderd moet worden (biopsie). Er kunnen twee redenen zijn om slijmvlies te verwijderen:

  1. Voor nader microscopisch onderzoek door een patholoog (diagnostisch biopt);
  2. Om afwijkend slijmvlies volledig te verwijderen (therapeutisch biopt). Soms zijn de grenzen van de afwijking niet goed zichtbaar. Het kan dus voorkomen dat de biopsie herhaald moet worden.

Biopsie

Het verwijderen van slijmvlies wordt op twee locaties in Het Oogziekenhuis uitgevoerd. De keuze voor de locatie is afhankelijk van de omvang van de biopsie en de verdovingsvorm. U hoort van tevoren van uw oogarts waar uw afspraak plaatsvindt:

  • Poliklinische operatiekamer (Poli-OK)
    Op de dag van de afspraak meldt u zich op de 1e etage bij balie 10. Tijdens de medische handeling ligt u in een comfortabele stoel (net zoals bij de tandarts). U krijgt een ooglidspreider tussen de oogleden zodat u niet kunt knipperen.
  • Grote operatiekamer (OK)
    De biopsie vindt plaats op de operatiekamer, omdat bij u een uitgebreider deel van het slijmvlies verwijderd moet worden. Op de dag van de afspraak meldt u zich op de 2e etage bij balie 28.

 

Het Oogziekenhuis levert een belangrijke bijdrage aan de opleiding van oogartsen om de zorg voor de toekomst te waarborgen. Dit betekent dat de biopsie (deels) uitgevoerd kan worden door een arts in opleiding tot oogarts. Er is altijd een gespecialiseerde oogarts aanwezig voor eventueel benodigde supervisie.

Verdoving

Van tevoren wordt met u een verdovingsvorm afgesproken:

Plaatselijke verdoving van het oog door middel van druppels
Bij deze verdovingsvorm wordt alleen het oppervlak van het oog verdoofd, waardoor het ongevoelig wordt voor scherpe pijn. Aanraking van het oog en vloeistoffen voelt u nog wel. Tijdens de handeling kunt u blijven zien en u kunt uw oog bewegen.

Plaatselijke verdoving van het oog door middel van een injectie bij het oog
Bij deze verdovingsvorm krijgt u een prik bij het oog. Vlak voor deze prik krijgt u een slaapmiddel toegediend waardoor u zich niet bewust bent van de prik. Tijdens de medische handeling bent u wakker en aanspreekbaar. Uw zicht is mogelijk tijdelijk verminderd.

Algehele verdoving (narcose)
Bij een algehele verdoving (narcose) krijgt u een slaapmiddel door middel van een infuus toegediend. U valt in slaap en wordt pas na afloop van de medische handeling weer wakker.

Meer informatie vindt u op de pagina Verdoving voor uw operatie.

Na de biopsie

Direct na de biopsie kunt u naar huis. Vanwege de nawerking van de verdoving mag u de eerste 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer (zelf autorijden of fietsen). U dient een begeleider mee te nemen die u na de afspraak naar huis brengt.

Instructies

Na de biopsie dient u gedurende 5 tot 7 dagen de voorgeschreven oogzalf te gebruiken. Heeft u geen recept meegekregen (of bent u bijvoorbeeld allergisch voor de oogzalf), meldt u dit dan voorafgaand aan de biopsie.

Mogelijke klachten

Slijmvlies geneest vanzelf. Wel heeft u ongeveer gedurende 2 tot 3 weken het gevoel of er iets in uw oog zit en is uw oog rood. Dit is normaal. Tegen de pijn of irritatie kunt u paracetamol innemen (3 maal daags 2 tabletten van 500mg bij een normaal lichaamsgewicht). Eventueel kunt hieraan Naproxen of Brufen (NSAID) toevoegen volgens de bijsluiter.

Ook kan er rood gekleurd traanvocht uit het oog komen. Dit is meestal onschuldig en stopt vanzelf. Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het nabloeden langer aanhouden. Houdt het nabloeden langere tijd aan, dan kunt u uiteraard telefonisch contact opnemen.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Controle

Indien bij u weefsel wordt opgestuurd naar een patholoog voor onderzoek, is na enkele weken de uitslag van het biopt beschikbaar. U krijgt de uitslag tijdens de controle op het spreekuur bij uw oogarts medegedeeld.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen