OCT-onderzoek bij glaucoom


Deze pagina geeft u informatie over het onderzoek Optical Coherence Tomograph (OCT).

Het doel

Bij glaucoom en ook bij enkele andere oogaandoeningen treedt er schade op aan het oogzenuwweefsel. Met het OCT-apparaat worden speciale beelden van de binnenzijde van het oog gemaakt om de conditie van het oogzenuwweefsel vast te leggen. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken, zoals een gezichtsveldonderzoek. Het doel is het stellen van een diagnose, het mogelijk maken van een eventuele behandeling of het vervolgen van de voortgang daarvan.

Voor het onderzoek

Voor het maken van een OCT bij glaucoom zijn meestal geen voorbereidingen nodig.

Een enkele keer is het nodig dat de pupillen verwijd zijn. U krijgt dan pupilverwijdende oogdruppels die ongeveer 15 minuten moeten inwerken.

Tijdens het onderzoek

OCT-onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een medewerker die hierin gespecialiseerd is. Tijdens het onderzoek rust uw hoofd op een kinsteun van het apparaat. Kijkend in het apparaat ziet u een oplichtend kruisje, waarnaar u moet blijven kijken. De beelden worden van één of beide ogen gemaakt. Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten, is niet belastend en geheel pijnloos. Er wordt geen fel licht of flitslicht gebruikt.

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij het eerstvolgende bezoek bij de oogarts.

Als er voor het onderzoek pupilverwijdende druppels zijn gebruikt, dan kunt u enkele uren na het onderzoek wazig zien. Wij adviseren u in dat geval om de eerste twee uur niet zelf deel te nemen aan het verkeer (autorijden of fietsen).

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen