Persoonlijke motivatie dr. Dion Paridaens

Dr. Dion Paridaens is sinds 1996 verbonden als oogarts aan het Orbitacentrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Hij is opleider en medisch leider van zijn afdeling. Sinds oktober 2018 werkt hij tevens parttime (20%) in het Erasmus MC op de afdeling oogheelkunde. Ook leidt hij de afdeling cosmetische ooglidchirurgie bij de Focuskliniek, onderdeel van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

"Het Oogziekenhuis Rotterdam bleek voor mij in 1996 dé reden om in Nederland te blijven werken. Eigenlijk was ik op doorreis naar Londen waar ik eerder twee jaar had gewerkt. Wat was en is er zo bijzonder aan Het Oogziekenhuis? Het is een relatief klein categoraal ziekenhuis zonder typische ziekenhuissfeer. Iedereen kent elkaar, iedereen groet elkaar. Dat merken ook de patiënten. Het voordeel voor de patiënt is de grote mate van superspecialisatie. Ikzelf werk in het Orbitacentrum, waar ik mij bezig houd met ooglid-, traanweg-, en oogkaschirurgie, dus met name alle weefsels rond het oog zelf. Als ik bij een patiënt een ander oogprobleem zie, dan kan ik deze intern doorverwijzen naar een andere specialistische afdeling, waar ook topzorg wordt geleverd. Het nadeel van verschillende dokters voor 1 patiënt wordt overschaduwd door de winst in kwaliteit van oogzorg. Als ik patiënt was, zou deze aanpak mijn voorkeur hebben boven bezoek aan 1 specialist die alle gebieden van oogzorg bestrijkt."

Dr. Dion Paridaens

"In Het Oogziekenhuis Rotterdam is er veel aandacht voor opleiding. Willen we namelijk in de toekomst weer goede oogartsen hebben, dan moet er intensief opgeleid worden. Een goed oogspecialist word je slechts als je voldoende kennismaakt met uiteenlopende ziekten van het oog, oogleden en oogkas. In Het Oogziekenhuis en partnerziekenhuizen (Franciscus Gasthuis, IJsselland Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis en HagaZiekenhuis) wordt het grootste aantal aiossen opgeleid van Nederland. Ook is er veel aandacht voor onderzoek. Het aantal onderzoeken per jaar, verricht door artsen in Het Oogziekenhuis, groeit met het jaar. Het Oogziekenhuis komt regelmatig in het nieuws met nieuwe ontwikkelingen in de oogzorg en speelt ook internationaal een belangrijke rol in een netwerk van oogheelkundige topklinieken. Ook wordt er goed samengewerkt met het nabijgelegen topziekenhuis Erasmus MC. Voor sommige oogaandoeningen is deze klinische en wetenschappelijk samenwerking essentieel. 

Wat ik ook leuk vind aan het werken in Het Oogziekenhuis, is dat er wekelijks verzoeken vanuit de hele wereld komen om bij ons stages te lopen, meestal zelfs onbetaald. Dat betekent dat we iets goed doen. De drive om steeds op zoek te gaan naar verbetering is ook bij ons terug te vinden. Door Het Oogziekenhuis heb ik een uitgebreid netwerk kunnen ontwikkelen en kan ik nu op het wereldpodium een rol spelen. Dagelijks heb ik contact met collega’s uit diverse landen. Ik ervaar dit als heel voedend. Jarenlang ben ik hoofdredacteur van een internationaal blad over oogkas- en ooglidafwijkingen geweest, tegenwoordig ben ik president van de European Society of Ophthalmic Plastic & Reconstructive Surgery (ESOPRS).

Voortvloeiend uit mijn functionele reconstructiewerk, ben ik in het begin van dit millennium langzaam terechtgekomen in het terrein van de esthetische ooglidinterventies. In de Focuskliniek zie ik cliënten met de wens tot esthetische verbetering van de oogleden, vaak ook wel gepaard gaande met klachten van druk op de ogen en een moe gevoel. Het is prachtig om mensen hun oude blik terug te geven, waardoor ze energieker, krachtiger en jonger ogen. Gewoon... omdat het kan. Doordat ik al vanaf 1996 wekelijks vele ooglidoperaties verricht, is een goed resultaat redelijk voorspelbaar. Het vertrouwen dat mijn patiënten en cliënten in me hebben beschouw ik echter nooit als vanzelfsprekend. Dat moet verdiend worden. Een uitdaging die ik elke dag weer graag aanga."