Vuurwerk

Iedere jaarwisseling lopen veel kinderen en volwassenen aan één of beide ogen (blijvend) oogletsel door vuurwerk op.

Vuurwerkbril

Het Oogziekenhuis raadt iedereen aan om bij het afsteken van én kijken naar vuurwerk een vuurwerkbril te dragen. De vuurwerkbril is een stuk veiliger dan een 'normale' bril. Van een normale bril kan het glas makkelijk breken en er kan vuurwerk tussendoor schieten. Een vuurwerkbril is gemaakt van polycarbonaat. Dit betekent dat de bril heel erg sterk is.

Ook sluit de vuurwerkbril goed aan op het gezicht, zodat er bijna geen vonkjes of rondvliegende stukjes tussen het hoofd en de vuurwerkbril passen. Mensen die een normale bril dragen kunnen de vuurwerkbril over hun eigen bril zetten. De vuurwerkbril is verkrijgbaar in de meeste optiekwinkels en bij alle vuurwerkverkooppunten.

Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkbril
Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkbril

Samenwerking met de gemeente Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam stimuleert al jaren het dragen van een vuurwerkbril als je buiten naar vuurwerk kijkt of zelf vuurwerk afsteekt. Hiermee hopen wij oogletsel bij kinderen én volwassenen te voorkomen. Ook de gemeente Rotterdam vindt veiligheid belangrijk. Daarom is de gemeente in 2012 gestart met een initiatief waarbij leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen een gratis vuurwerkbril krijgen; soms zelfs persoonlijk uit de handen van de burgemeester!

Beluister de uitzending van 'De Late Avond'

Burgemeester Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber delen vuurwerkbrillen uit
Burgemeester Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber delen vuurwerkbrillen uit

Vuurwerkspot i.s.m. de gemeente Rotterdam

Vuurwerkfolder

Om kinderen op de gevaren van vuurwerk te wijzen, heeft de Gemeente Rotterdam in samenwerking met Het Oogziekenhuis Rotterdam een vuurwerkfolder ontwikkeld. In deze folder staan weetjes over ogen, vuurwerk en de vuurwerkbril. Ook kunnen kinderen een ervaringsverhaal lezen van een jongen die zelf oogletsel heeft opgelopen door vuurwerk.

Ook dit jaar ontvangen alle basisschoolleerlingen in Rotterdam een gratis vuurwerkbril van de Gemeente Rotterdam. Samen met deze vuurwerkbril ontvangen de leerlingen de vuurwerkfolder met de titel 'Vuurwerk? Zet je bril op!'.

Bent u geïnteresseerd in de inhoud van de folder? Klik op de button en download de PDF. U mag deze voor privédoeleinden of in uw eigen klas gebruiken.

Download hier de vuurwerkfolder

printscreen_vuurwerkcampagne_folder_tips

Persoonlijk verhaal van vuurwerkslachtoffer

"Met Oud en Nieuw 2010 ging ik om 21.45 uur nog wat boodschappen uit de auto van m'n moeder halen voor ons Oud & Nieuwfeestje. Toen ik bij de auto stond om de spullen te pakken kwam er totaal uit het niets een hoop gesis op mij af met kort daarop een harde knal. Direct voelde ik heel veel pijn in mijn oog en wist meteen dat ik geraakt was door een stuk vuurwerk. Later bleek het te gaan om een klein babypijltje. Het gevolg van deze klap is onbeschrijfelijk. Ik heb het eerste jaar 165 keer Het Oogziekenhuis Rotterdam bezocht voor behandeling en heb vier operaties gehad aan mijn oog. Mijn lens is vervangen en voor mijn iris is een reconstructie gemaakt; er is een nieuwe irisring geplaatst. Voor de rest van mijn leven heb ik een handicap aan mijn oog. Hele delen zicht zijn weg, over links zie ik niets meer aankomen (bijvoorbeeld met voetbal!). De delen waar ik nog wel zicht mee heb zijn troebel en daarmee zie ik tussen de 50-70%. Voor het afsteken van mijn eigen vuurwerk toen had ik een vuurwerkbril, echter deze had ik niet op omdat ik geen vuurwerk aan het afsteken was. Had ik deze maar op gehad! Nu steek ik nooit meer vuurwerk af en pleit voor een vuurwerkverbod. Maar tot die tijd; draag een vuurwerkbril! Zo kan je het nieuwe jaar veilig tegemoet zien."

Joeri_Pels_16_jaar.jpg
Joeri Pels, 16 jaar

 

Cijfers afgelopen jaren

Letsel_vuurwerk.jpg
Bron: www.veiligheid.nl

Tijdens de jaarwisseling 2016-2017 is voor de negende keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen.

Feiten:

  • in de regio Rotterdam komt driekwart van alle vuurwerkslachtoffers met oogletsel terecht bij de Spoedeisende Hulp van Het Oogziekenhuis Rotterdam;
  • bijna de helft van de slachtoffers is omstander.
Oogletsels gedurende oud en nieuw vanaf jaarwisseling 2008-2009
Oogletsels gedurende oud en nieuw vanaf jaarwisseling 2008-2009

Standpunt verbod consumentenvuurwerk

Het Oogziekenhuis betreurt het oogheelkundig letsel waarmee wij jaarlijks rond de jaarwisseling geconfronteerd worden. Het Oogziekenhuis is van mening dat deze oogletsels zullen verdwijnen wanneer een verbod op consumentenvuurwerk wordt ingesteld. Wij steunen daarbij het standpunt van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap), dat zich in 2009 op medische gronden heeft uitgesproken tegen consumentenvuurwerk.

Samen met zeven andere organisaties die actief zijn in de oogheelkunde heeft Het Oogziekenhuis op 30 april 2014 een manifest ondertekend. De betrokken organisaties strijden voor een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten. 

Uiteraard spannen medewerkers en de werkzame oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam zich ten volle in om de slachtoffers van vuurwerk de beste oogheelkundige zorg te leveren die mogelijk is.

De acht organisaties die het manifest in april 2014 hebben ondertekend zijn:

  • Het Oogziekenhuis Rotterdam (en Het Oogzorgnetwerk)
  • Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
  • Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland
  • VISION 2020 Netherlands
  • Optometristen Vereniging Nederland
  • Nederlandse Vereniging van Orthoptisten
  • Koninklijke Visio
  • Stichting Aangepast Lezen

Meer informatie en meedoen