Vuurwerk

Iedere jaarwisseling lopen veel kinderen en volwassenen aan één of beide ogen (blijvend) oogletsel door vuurwerk op. Op deze pagina staat uitgelegd wat te doen bij oogschade door vuurwerk. Ook vindt u meer informatie over oogschade door vuurwerk.

Wat te doen bij oogletsel door vuurwerk?

Voorkom schade aan de ogen door vuurwerk door het opzetten van een vuurwerkbril op, zeker ook bij kinderen.

Krijgt iemand vuurwerk in zijn oog, volg dan het volgende stappenplan:

  1. Probeer het slachtoffer te kalmeren.
  2. Leg het slachtoffer neer en houd het hoofd lichtjes achterover.
  3. Laat het slachtoffer niet in het oog wrijven.
  4. Druk nooit op het oog (ook niet met een coldpack of zak ijsklontjes).
  5. Bekijk het oog:
    • Is het oog niet intact (er is een vervormde pupil of bloed in het oog zelf): druk niet op het oog. Bel zelf 112 of laat 112 bellen. Volg aanwijzingen van meldkamercentralist op. Slachtoffer moet naar een oogarts in het ziekenhuis. Bij eigen vervoer: houd het hoofd achterover.
    • Is het oog wel intact (pupil is ook keurig rond) en/of er zit kruit in het oog: trek het onderste ooglid voorzichtig omlaag, laat omhoog kijken en begin direct met spoelen. Spoel met een rustig straaltje water (druppelend) in het oog. Bel zelf 112 of laat 112 bellen. Volg aanwijzingen van meldkamercentralist op.
    • Zijn de oogleden gescheurd of is het oog niet te beoordelen door bloed: vraag wat het slachtoffer nog kan zien. Bel zelf 112 of laat 112 bellen. Volg aanwijzingen van meldkamercentralist op. Dek eventueel oog en omgeving losjes met verband af. Veeg bloed en tranen op de wang voorzichtig weg.

Altijd open voor vuurwerkslachtoffers

Voor spoedeisende oogklachten, waaronder klachten door vuurwerkschade, kunt u terecht bij de afdeling Acute Oogzorg van Het Oogziekenhuis. Deze spoedeisende hulp is dag en nacht open, ook in het weekend en op feestdagen. U heeft altijd een verwijzing nodig van de huisarts, de ambulance, een andere oogarts of een ander ziekenhuis. Ook is het nodig dat u ons eerst belt voor de tijd waarop u langs kunt komen.

Vuurwerkbril

Het Oogziekenhuis raadt iedereen aan om bij het afsteken van én kijken naar vuurwerk een vuurwerkbril te dragen. De vuurwerkbril is een stuk veiliger dan een 'normale' bril. Van een normale bril kan het glas makkelijk breken en er kan vuurwerk tussendoor schieten. Een vuurwerkbril is gemaakt van polycarbonaat. Dit betekent dat de bril heel erg sterk is.

Ook sluit de vuurwerkbril goed aan op het gezicht, zodat er bijna geen vonkjes of rondvliegende stukjes tussen het hoofd en de vuurwerkbril passen. Mensen die een normale bril dragen kunnen de vuurwerkbril over hun eigen bril zetten. De vuurwerkbril is verkrijgbaar in de meeste optiekwinkels en bij alle vuurwerkverkooppunten.

Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkbril
Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkbril

Vuurwerkspot i.s.m. de gemeente Rotterdam

In samenwerking met de gemeente Rotterdam is in het verleden een vuurwerkspot gemaakt om te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk en mensen te motiveren om een vuurwerkbril op te zetten. Inmiddels geldt er in Nederland een tijdelijk vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling.

Vuurwerkpresentatie voor kinderen

Om kinderen op de gevaren van vuurwerk te wijzen, heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam een vuurwerkpresentatie gemaakt. In deze presentatie staat informatie over vuurwerk en het gevaar ervan.

Bent u geïnteresseerd in de presentatie? Klik op de onderstaande knop en download het PowerPointbestand. U mag deze voor privédoeleinden of in uw eigen klas gebruiken.

Download hier de vuurwerkpresentatie

Screenshot vuurwerkpresentatie

Persoonlijk verhaal van vuurwerkslachtoffer

"Met oud en nieuw ging ik om 21.45 uur nog wat boodschappen uit de auto van m'n moeder halen voor ons oud en nieuwfeestje. Toen ik bij de auto stond om de spullen te pakken kwam er totaal uit het niets een hoop gesis op mij af met kort daarop een harde knal. Direct voelde ik heel veel pijn in mijn oog en ik wist meteen dat ik geraakt was door een stuk vuurwerk. Later bleek het te gaan om een klein babypijltje. Het gevolg van deze klap is onbeschrijfelijk. Ik heb het eerste jaar 165 keer Het Oogziekenhuis Rotterdam bezocht voor behandeling en heb vier operaties gehad aan mijn oog. Mijn lens is vervangen en voor mijn iris is een reconstructie gemaakt; er is een nieuwe irisring geplaatst. Voor de rest van mijn leven heb ik een handicap aan mijn oog. Hele delen zicht zijn weg, over links zie ik niets meer aankomen (bijvoorbeeld met voetbal!). De delen waar ik nog wel zicht mee heb zijn troebel en daarmee zie ik tussen de 50-70%. Voor het afsteken van mijn eigen vuurwerk toen had ik een vuurwerkbril, echter deze had ik niet op omdat ik geen vuurwerk aan het afsteken was. Had ik deze maar op gehad! Nu steek ik nooit meer vuurwerk af en pleit voor een vuurwerkverbod. Maar tot die tijd; draag een vuurwerkbril! Zo kan je het nieuwe jaar veilig tegemoet zien."

Joeri_Pels_16_jaar.jpg
Joeri Pels, 16 jaar

 

Cijfers afgelopen jaren

Letsel_vuurwerk.jpg
Bron: www.veiligheid.nl

Tijdens de jaarwisseling wordt het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels geregistreerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen.

Feiten:

  • in de regio Rotterdam komt driekwart van alle vuurwerkslachtoffers met oogletsel terecht bij de Spoedeisende Hulp van Het Oogziekenhuis Rotterdam;
  • bijna de helft van de slachtoffers is omstander.
Landelijke vuurwerkcijfers tm 2020

Standpunt verbod consumentenvuurwerk

Al ruim anderhalve eeuw is Het Oogziekenhuis Rotterdam gericht op oogheelkundige zorg. Onze medewerkers zetten in om de beste oogzorg te leveren. Dit doen we omdat we het zicht van iedereen, jong en oud, zo goed mogelijk willen houden. Gezien het gevaar van (ernstige) schade aan de ogen door vuurwerk, is Het Oogziekenhuis tegen het afsteken van consumentenvuurwerk. Het Oogziekenhuis Rotterdam steunt daarbij het standpunt van het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap), dat zich in 2009 op medische gronden heeft uitgesproken tegen consumentenvuurwerk.

Samen met zeven andere organisaties die actief zijn in de oogheelkunde heeft Het Oogziekenhuis op 30 april 2014 een manifest ondertekend. De betrokken organisaties strijden voor een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten. 

Uiteraard spannen medewerkers en de werkzame oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam zich ten volle in om de slachtoffers van vuurwerk de beste oogheelkundige zorg te leveren die mogelijk is.

Meer informatie over het manifest en meedoen