Acute Oogzorg
Voor spoed bij oogklachten kunt u terecht bij de afdeling Acute Oogzorg binnen Het Oogziekenhuis. Deze spoedeisende hulp is dag en nacht open, ook in het weekend en op feestdagen. Wel heeft u altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts, de ambulance, een andere oogarts of een ander ziekenhuis. Er zijn uitzonderingen als u: chemische stoffen in uw oog heeft gekregen, ernstig zichtverlies - niet langer dan een week bestaand - heeft, ernstige pijn aan het oog heeft, plotseling lichtflitsen, vlekken of draadjes ziet, plotselinge dubbelbeelden met beide ogen heeft (waarbij de dubbelbeelden verdwijnen als u één oog sluit), of een scherp of stomp voorwerp in/op uw oog heeft gekregen.
De Afdeling Acute Oogzorg vindt u op de begane grond van Het Oogziekenhuis Rotterdam (Schiedamse Vest 180). Meldt u zich bij balie 1. Deze vindt u links van u na de ingang van het ziekenhuis.
Afspraak maken
Ook als u met spoedklachten naar Acute Oogzorg wilt komen, moet u van tevoren altijd bellen om een afspraak te maken. Dit kan de huisarts ook voor u doen. Bij het maken van een afspraak krijgt u te horen hoe laat u ongeveer geholpen wordt. Hiermee proberen wij de wachttijden bij Acute Oogzorg zo kort mogelijk te houden.
Onze medewerkers spreken Nederlands. Vindt u het moeilijk om zelf Nederlands te spreken? Zorgt u er dan voor dat er iemand is om u hierbij te helpen. Lees deze pagina in het Spaans, Duits, Turks, Arabisch, Engels.
De afdeling Acute Oogzorg van Het Oogziekenhuis Rotterdam is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar op telefoonnummer: 010 401 77 77
Verwijsbrief
De huisarts kan in de meeste gevallen de goede zorg bieden. Als het écht nodig is, dan maakt de huisarts voor u een afspraak bij de afdeling Acute Oogzorg. De huisarts kan u ook het advies geven om een gewone afspraak te maken bij de oogarts op onze polikliniek. U moet dan een verwijsbrief van uw huisarts meenemen.
In sommige gevallen heeft u geen verwijsbrief nodig. U hoeft geen verwijsbrief mee te nemen naar het ziekenhuis als u:
- Chemische stoffen in uw oog heeft gekregen, of;
- Ernstig zichtverlies, niet langer dan een week bestaand, heeft, of;
- Ernstige pijn aan het oog heeft, of;
- Plotseling lichtflitsen, vlekken of draadjes ziet, of;
- Plotselinge dubbelbeelden met twee ogen heeft (deze dubbelbeelden verdwijnen als u 1 oog sluit), of;
- Een scherp of stomp voorwerp in of op uw oog heeft gekregen.
Let op: kleine splinters van bijvoorbeeld hout of metaal en een korreltje stof vallen hier niet onder; daarvoor dient u een afspraak te maken bij uw huisarts.
Weet u niet zeker of u een verwijsbrief nodig heeft? Neem dan contact op met de huisarts of met de huisartsenpost.
Contact bij klachten na operatie/behandeling
Als u geopereerd bent in Het Oogziekenhuis en u heeft plotseling ernstige klachten als pijn of een gordijn voor uw ogen neem dan contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent. De pagina met onze contactgegevens en openingstijden vindt u hier: www.oogziekenhuis.nl/contact. Belt u buiten de genoemde openingstijden? Neem dan contact op met de afdeling Acute Oogzorg via 010 401 77 77.
Ook voor andere (niet acute) medische vragen over uw operatie of behandeling in Het Oogziekenhuis, neemt u contact op met de afdeling waar u onder behandeling bent.
Onze medewerkers spreken Nederlands. Vindt u het moeilijk om zelf Nederlands te spreken? Zorgt u er dan voor dat er iemand is om u hierbij te helpen. Lees deze pagina in het Spaans, Duits, Turks, Arabisch, Engels.
Wachttijd in de wachtkamer
Wanneer u precies aan de beurt bent, heeft onder andere te maken met hoe ernstig uw oogklachten zijn. We delen iedereen die bij ons binnenkomt in met een kleurcode. Dit is een landelijk en Europees goedgekeurd triagesysteem. U kunt daarna plaatsnemen in de wachtkamer. Wanneer u door de arts wordt binnengeroepen mag 1 begeleider met u mee naar de spreekkamer.
Wij doen ons best iedereen zo kort mogelijk te laten wachten (streeftijden):
De volgorde van behandeling is dus niet altijd dezelfde als de volgorde van binnenkomst. Dit heeft te maken met urgentie van de klachten.
Onze specialisten
Binnen het centrum Acute Oogzorg kunt u in principe geholpen worden door alle oogartsen (in opleiding) die werkzaam zijn binnen Het Oogziekenhuis Rotterdam. Kijkt u voor een overzicht op de pagina 'Onze specialisten'.
Uw (hoofd)behandelaar
Op de afdeling Acute Oogzorg onderzoeken oogartsen, aios (afgestudeerde arts in opleiding tot oogarts), anios(afgestudeerde arts niet in opleiding tot oogarts), optometristen en/of een co-assistent (student geneeskunde) uw ogen. Er is echter één oogarts (medisch specialist) eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Dit noemen wij uw hoofdbehandelaar. Op de afdeling Acute Oogzorg is altijd een oogarts als supervisor aanwezig of snel oproepbaar voor overleg. Deze supervisor is op dat moment uw hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor uw behandeling. De optometrist of aios blijft uw aanspreekpunt. Leest u hier meer over de hoofdbehandelaar.
Controle-afspraak
Het kan zijn dat u een of meerdere keren moet terugkomen voor een controle. Deze vervolgafspraak wordt voor u ingepland door de baliemedewerker. Controleafspraken bij de afdeling Acute Oogzorg zijn altijd in de ochtend.
Bij een controle-afspraak kunt u door een andere arts worden geholpen dan tijdens uw eerdere bezoek. Via uw patiëntendossier zorgen de oogartsen natuurlijk voor een goede overdracht van alle informatie.
Omdat de controle plaatsvindt bij de afdeling Acute Oogzorg, kunnen er patiënten binnenkomen die met spoed geholpen moeten worden. Zij krijgen voorrang. Hierdoor kan het zijn dat u langer moet wachten op uw afspraak. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Informatie aan uw huisarts
Wij proberen uw huisarts zo goed mogelijk te informeren over hoe het met u gaat. Soms krijgt u een brief mee voor uw huisarts. Wij vragen u deze brief dan zelf bij de praktijk van uw huisarts af te geven.
Contactgegevens Huisartsenposten Rijnmond
Huisartsenpost SFG | 010 466 95 73 | Kleiweg 500, 3045 PM, Rotterdam |
Huisartsenpost IJsselland | 010 279 92 62 | Prins Constantijnweg, 2 2906 ZC, Capelle a/d IJssel |
Huisartsenpost Rotterdam Zuid | 010 290 98 88 | Maasstadweg 59, 3079 DZ, Rotterdam |
Huisartsenpost Ruwaard | 0181 62 70 55 | Ruwaard van Puttenweg 500, 3201 GZ, Spijkenisse |
Erasmus MC Spoedeisende Hulp | 010 704 0145 | Dr. Molewaterplein 30, 3015 GD, Rotterdam |
Huisartsenpost Hillesluis | 010 763 49 11 | Hilledijk 190b, 3074 GA Rotterdam |