Photodynamische therapie (PDT)

Bij maculadegeneratie heeft u last van lekkende of afwijkende bloedvaatjes achter het netvlies. Om de groei van deze bloedvaatjes te verminderen, bieden we photodynamische therapie aan. Dit korten we vaak af als PDT.

Wat is photodynamische therapie?

Bij een photodynamische of PDT-behandeling gebruiken we koud laserlicht. Deze dunne laserstraal sluit de bloedvaatjes die klachten geven. Dit gebeurt in combinatie met het medicijn Visudyne ®, dat u via een infuus krijgt. Visudyne is een stof die reageert op licht, dus ook op het laserlicht. Uw oog wordt eerst plaatselijk verdoofd met oogdruppels. Zo voelt u niets van de contactlens die we op uw oog plaatsen. Door de contactlens heen schijnt de oogarts met de laser in uw oog om de bloedvaatjes te sluiten. 

PDT in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam voert ieder jaar veel laserbehandelingen uit en gebruikt de nieuwste en veiligste technieken. U bent bij ons dan ook in goede handen. In een geruststellende omgeving krijgt u duidelijke uitleg en persoonlijke aandacht. Na de korte en pijnloze behandeling mag u dezelfde dag nog naar huis. 

Na de therapie kunt u niet zelf rijden, fietsen of het openbaar vervoer gebruiken. Daarom is het nodig dat u iemand meeneemt die u naar huis begeleidt. Of vraag naar onze begeleiderservice. Het medicijn dat u tijdens de laserbehandeling krijgt, maakt uw huid en ogen tijdelijk erg gevoelig voor zonlicht en halogeenlampjes. Daarom geeft de oogarts u een speciale zonnebril mee. Ook krijgt u een aantal belangrijke tips van ons mee, zodat u hier zo weinig mogelijk last van heeft.

Filmpje van Het Oogziekenhuis Rotterdam over Photodynamische therapie

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

10 gespecialiseerde oogartsen en 5.425 polikliniekbezoeken in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Waar kan ik begeleiding vinden bij maculadegeneratie?

Leven met slechter zicht door maculadegeneratie brengt veel veranderingen met zich mee. Het Oogziekenhuis Rotterdam begeleidt u in de behandeling van maculadegeneratie. Daarnaast hebben we veel contact met een aantal gespecialiseerde organisaties die u deskundig advies over visuele hulpmiddelen en praktische trainingen kunnen geven. Zo helpen we u zo zelfstandig mogelijk te blijven. 

Voor vragen over hulpmiddelen: 

Voor vragen over  hulpmiddelen en praktische trainingen: 

Nieuws

Agenda