Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een aandoening van de macula (gele vlek). Dit is het centrale deel van het netvlies, waarmee u leest of gezichten herkent. LMD houdt in dat de macula beschadigd raakt, waardoor het zicht geleidelijk minder kan worden. Vaak komt dit alleen voor bij mensen ouder dan 55 jaar. LMD kent twee vormen. In de meeste gevallen gaat het om droge LMD, meestal aanwezig in beide ogen. Natte LMD komt minder vaak voor en begint meestal in één oog. Een droge vorm kan veranderen in de natte vorm van LMD. Maculadegeneratie kan ook op jongere leeftijd ontstaan en wordt dan juveniele maculadegeneratie genoemd.
Oorzaken van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Droge LMD ontstaat doordat afvalstoffen zich ophopen onder het netvlies (drusen) en door veranderingen in het pigmentblad onder het netvlies. De functie van het netvlies in de macula gaat hierdoor langzaam verloren. Bij natte LMD vormen zich nieuwe bloedvaten onder of in de macula door onder andere een overproductie van het stofje VEGF (vascular endothelial growth factor). Deze nieuwe bloedvaten zijn van onvoldoende kwaliteit en zorgen voor lekkage van vocht of bloed in het netvlies.
Uit onderzoek blijkt dat het risico op LMD hoger is bij:
- voorkomen van maculadegeneratie in de familie (erfelijkheid);
- geslacht (vaker bij vrouwen);
- roken;
- alcoholgebruik;
- blootstelling aan zonlicht;
- lichtgekleurde ogen;
- hoge bloeddruk;
- verhoogd cholesterol.
Symptomen bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
De klachten die u kunt hebben, zijn afhankelijk van de vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).
De mogelijke symptomen bij droge LMD zijn:
- wazig zicht centraal (in het midden van het oog);
- een doffe of donkere vlek zien;
- minder details zien;
- matte kleuren zien;
- beeldvervorming.
Bij natte LMD zijn de symptomen meestal anders, namelijk:
- rechte lijnen lijken een kronkel te hebben;
- gezichten zijn vervormd;
- een donkere vlek zien;
- plotselinge verslechtering van het zicht.
Natte maculadegeneratie kan plotseling tot verminderd zicht leiden, terwijl droge maculadegeneratie zich meestal langzamer ontwikkelt. Een combinatie van droge en natte maculadegeneratie kan ook voorkomen.
Tip van de oogarts
Er is helaas weinig wat u zelf tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) kunt doen. Studies hebben aangetoond dat gezonde voeding de macula mogelijk kan beschermen. Vooral groenten als boerenkool, spinazie, broccoli, groene erwten, paprika en tomaat zouden de achteruitgang bij LMD mogelijk kunnen vertragen. Daarom raden we gezonde voeding aan. Het kan zijn dat de oogarts u adviseert om specifieke voedingssupplementen te gebruiken.
Behandelingen
Heeft u last van wazig zien of een vervormd beeld? De oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben de juiste kennis in huis om snel te ontdekken of u een vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) heeft. De behandelmogelijkheden hangen af van de vorm van LMD die wordt vastgesteld. Er bestaat niet voor alle vormen van LMD een behandeling. Onze oogartsen geven u een eerlijk overzicht van de behandelmogelijkheden.
Vooralsnog kan alleen de natte vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie behandeld worden. De oogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam kijkt welke behandeling het beste bij uw aandoening past. Soms is een combinatie van meerdere behandelingen nodig.
Het Oogziekenhuis Rotterdam doet veel onderzoek naar de behandeling van maculadegeneratie.
Meer informatie over onderzoek naar de behandeling maculadegeneratie
Onderzoeken
Het is belangrijk om in een vroege fase te ontdekken of uw oogklachten veroorzaakt worden door een vorm van LMD. U zult hiervoor een aantal oogonderzoeken moeten ondergaan. Bij sommige onderzoeken gebruiken we pupil verwijdende oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.