Dít doet oogmake-up met het oog

Van oogschaduw tot oogpotlood en van kunstwimpers tot eyeliner: het dragen van oogmake-up is voor velen een geliefde schoonheidsroutine. Onze ogen zijn immers echte blikvangers. Maar, hoe mooi de wereld van oogmake-up ook is, het is belangrijk om stil te staan bij het effect ervan op de ooggezondheid. In dit artikel vertelt onze arts in opleiding tot specialist (AIOS) Pepijn van Geuns hier meer over.

Het effect van make-up op het oog

Make-up kan op verschillende manieren van invloed zijn op de gezondheid van het oog. “Bepaalde ingrediënten in make-up veroorzaken bijvoorbeeld oogirritaties of een allergische reactie”, zegt Van Geuns. Vaak kom je hier pas achter na het gebruik ervan. Het te dik aanbrengen van oogpotlood of eyeliner kan eveneens gevolgen hebben. “Dit kan de kleine kliertjes van de ooglidranden verstoppen (blefaritis), wat droge ogen tot gevolg heeft.” Bovendien kan het onvoorzichtig aanbrengen van make-up – waarbij het hoornvlies aangeraakt wordt en dus beschadigt – zorgen voor een cornea erosie. Een cornea erosie is een wondje op het hoornvlies.

Verder kan het onhygiënisch omgaan met make-up effect hebben op de ooggezondheid. Bijvoorbeeld bij het gebruik van make-up met een verstreken houdbaarheidsdatum. Of het niet goed verwijderen van make-up voor het slapengaan. “Er nestelen zich dan bacteriën in de make-up of op en rondom de ogen. Dit kan zorgen voor vervelende oogontstekingen, zoals een ontsteking aan het bindvlies van het oog (conjunctivitis).” Ook de alcohol in sommige make-up removers kan vervelende irritaties aan de ogen geven. Voornamelijk wanneer dit met grote hoeveelheden in het oog terecht komt. 

Wat te doen bij irritatie door make-up

Het verschilt per situatie wat je kunt doen tegen oogirritaties door make-up. “Over het algemeen is het eenvoudig op te lossen door je ogen goed schoon te houden.” We adviseren om make-up te vervangen als je een ontsteking hebt opgelopen. Het kan namelijk zo zijn dat er een bacterie in de gebruikte make-up zat die de ontsteking veroorzaakte. “Verder is het niet verstandig om bij irritatie (onbedoeld) hard in je ogen te wrijven. Dit kan schade aan het hoornvlies veroorzaken.” Bij een ernstige oogontsteking wordt het oog beoordeeld door een oogarts.

3 tips van de AIOS

Tip 1. Test make-upWanneer je een nieuw product gebruikt is het verstandig om dit eerst te testen op een stukje van de huid. Zo kom je er eenvoudig achter hoe je huid reageert op het nieuwe product.

Tip 2. Breng make-up altijd stilstaand voor een spiegel aan. Als je bijvoorbeeld in een bewegend voertuig een onverwachte beweging moet maken, bestaat de kans dat het hoornvlies aangeraakt wordt. Op die manier beschadigt het oog.  

Tip 3. Onthoud dat goede hygiëne echt belangrijk is. Deel make-up dus niet met anderen. Zie make-up als je tandenborstel, die deel je ook niet met iemand anders. Sluit je make-up ook goed af en bewaar het op een schone plek. Maak daarnaast regelmatig je applicator (zoals penselen) schoon of vervang deze. Probeer tot slot ook eens een dag geen make-up te dragen. Rust voor je ogen en oogleden kan nooit kwaad.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over jouw ooggezondheid? Neem dan contact op met de huisarts.

 

Oogmake-up