Blefaritis behandelen

Blefaritis is een onschuldige maar vervelende ontsteking van de ooglidrand. Het behandelen van blefaritis bestaat uit warme oogkompressen en het daarna goed schoonmaken van de ooglidranden. Dit kunt u thuis doen. Wij leggen u graag uit hoe dit werkt. Het poetsen van de ooglidranden helpt ook bij een chalazion.

Hoe behandel ik blefaritis?

Gebruik iedere dag warme oogkompressen. Bij anterieure blefaritis poetst u daarna de oogleden. Bij posterieure blefaritis strijkt u de talgkliertjes leeg. Dit doet u 2 keer per dag. Blefaritis is een langdurige ontsteking. Zodra u de behandeling stopt kan deze terugkomen.

Stap 1: Warme oogkompressen

Verwarm een schone washand of zakdoek onder de warme kraan. Leg deze op uw dichte ogen. Als het washandje is afgekoeld, verwarm deze dan opnieuw. Doe dit gedurende 10 minuten. Zo smelt het talg in de talgkliertjes goed en worden korstjes zacht. Daarna kunt u talg of korstjes makkelijk verwijderen (stap 2a of 2b) en het oog schoonmaken.

Stap 2a: Leegstrijken van de talgkliertjes

Bij ontstoken talgkliertjes (posterieure blefaritis), kunt u deze na het oogkompres voorzichtig leegstrijken. Neem een droog wattenstaafje. Masseer hiermee het ooglid van boven naar beneden, richting de ooglidrand. Druk zacht om de talgkliertjes leeg te strijken.

Stap 2b: Ooglidranden poetsen

Korstjes (anterieure blefaritis) haalt u weg met behulp van Blephasol (verkrijgbaar bij uw apotheek) of door 3 druppels babyshampoo in een glas warm water op te lossen. Doop hierin een wattenstaafje of gaasje. Trek het ooglid wat van het oog weg, zodat u goed bij de ooglidrand komt. Poets de ooglidrand tussen de wimperharen. Werk van de ooghoek naar de neus toe. Herhaal tot alle korstjes weg zijn. Bij een chalazion kan regelmatig poetsen ook helpen.

Blijven de klachten aanhouden?

Als de klachten aanhouden kan de oogarts kiezen voor een oogzalf met antibiotica of corticosteroïden. Deze oogzalf remt de ontsteking. Hierbij blijft u de oogleden iedere dag ook schoonmaken en masseren.

Blefaritisbehandeling in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam staan  oogexperts voor u klaar die alles weten van problemen aan de oogleden zoals blefaritis. Blefaritis kunt u het beste thuis behandelen. Hiervoor geven wij u graag het juiste advies. Als de klachten erger worden of langer dan normaal duren, kan de oogarts besluiten om medicijnen voor te schrijven. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda