Hoornvliestransplantatie
Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook kunnen wij adviseren om een aanpassing te maken aan uw bril of om (harde) contactlenzen te dragen. Als deze behandelingen niet (voldoende) helpen, adviseren wij een hoornvliestransplantatie (corneatransplantatie).
Wat is een hoornvliestransplantatie?
Een hoornvliestransplantatie is een ingrijpende operatie. Bij deze operatie verwijderen wij (een deel van) uw eigen hoornvlies en vervangen wij dit door het hoornvlies van een donor. Als het mogelijk is, verwijderen wij alleen de laag van het hoornvlies dat beschadigd is of waar het probleem in zit. De oogarts bespreekt met u welke techniek het beste bij uw situatie past.
Vervangen alle lagen van het hoornvlies
Penetrerende Keratoplastiek (PKP)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden.
Anterieure Mushroom Penetrerende Keratoplastiek (AMPK)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden. Het schijfje donorhoornvlies is bij deze operatie aan de voorkant iets groter dan aan de achterkant.
Posterieure Mushroom Penetrerende Keratoplastiek (PMPK)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden. Het schijfje donorhoornvlies is bij deze operatie aan de achterkant iets groter is dan aan de voorkant.
Vervangen deel van het hoornvlies
Anterieure Lamellaire Keratoplastiek (ALK)
Deze techniek gebruiken wij als alleen de voorste lagen van het hoornvlies (het epitheel, de laag van Bowman en de stroma) verwijderd moeten worden. Tijdens de operatie leggen wij het schijfje donorhoornvlies voorzichtig op de overgebleven lagen van uw eigen hoornvlies.
Diepe Anterieure Lamellaire Keratoplastiek (DALK)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden, behalve de diepste laag (het endotheel). Tijdens de operatie leggen wij het schijfje donorhoornvlies voorzichtig op de overgebleven diepste laag van uw eigen hoornvlies.
Posterieure Lamellaire Keratoplastiek (PLK)
Deze techniek gebruiken wij als alleen de diepste laag van het hoornvlies (het endotheel) verwijderd moet worden. Tijdens de operatie rollen we het schijfje donorhoornvlies voorzichtig op en plaatsen wij het via een klein sneetje in het oog. In het oog ontvouwt het schijfje donorhoornvlies zich en wordt het aan de binnenkant tegen uw eigen hoornvlies geplaatst. DMEK en DSAEK zijn Engelstalige afkortingen die ook voorkomen voor deze operatie.
Hoornvliestransplantatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam
Een hoornvliestransplantatie kan spannend en ingrijpend zijn. Daarom werken er bij Het Oogziekenhuis Rotterdam speciale corneaverpleegkundigen. Deze verpleegkundige is uw vaste aanspreekpunt en staat voor u klaar om vragen te beantwoorden.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.