Echo-onderzoek


Op deze pagina vindt u informatie over het echo-onderzoek.

Doel onderzoek

Er zijn meerdere redenen om een echo-onderzoek te doen:

  • als de achterkant van het oog niet goed te beoordelen is door dichte staar (cataract), een bloeding of een ontsteking in het oog;
  • om afwijkingen in de oogzenuw aan te tonen;
  • om te onderzoeken of er afwijkingen achter het oog aanwezig zijn;
  • om de grootte van een afwijking nauwkeurig op te meten. Door het onderzoek na enige tijd te herhalen kan worden nagegaan of de afwijking van grootte is veranderd;
  • om ontsteking aan de harde oogrok aan de achterkant van het oog (scleritis posterior) aan te tonen of het effect van de behandeling voor deze afwijking te beoordelen;
  • om na te gaan of er afwijkingen zijn van de bloedvaten in het oog of in de oogkas.

Beperking van het onderzoek

Met een echo-onderzoek kunnen afwijkingen die zeer klein zijn niet worden opgespoord. Ook kan lang niet altijd met zekerheid worden vastgesteld wat de afwijking precies is. Andere aanvullende onderzoeken kunnen dan nodig zijn.

Het onderzoek toont afwijkingen aan van de structuur van de weefsels, maar niet van de functie. Het is dus goed mogelijk dat er bij een echo-onderzoek geen afwijkingen worden gevonden, maar dat het zicht toch slecht is. Dan zijn andere onderzoeken nodig om de oorzaak van het slechte zien te verklaren.

Tijdens het echo-onderzoek

Het echo-onderzoek vindt plaats op de begane grond van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Meldt u zich bij binnenkomst bij balie 1. Vandaar wordt u verwezen naar de wachtkamer tot u opgeroepen wordt.

Tijdens het onderzoek wordt de probe (kop) van het echo-apparaat op uw bovenooglid of onderooglid gehouden (zie afbeeldingen). Dit doet absoluut geen pijn, u voelt het natuurlijk wel. Het apparaat zendt hoogfrequente geluidsgolven uit en vangt deze weer op. Hierdoor kunnen weefsels van het oog en de oogkas in beeld worden gebracht. De geluidsgolven zijn ongevaarlijk. Het onderzoek is te vergelijken met een echo-onderzoek bij zwangere vrouwen. Het duurt ongeveer 15 minuten.

Voor het echo-onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Vrijwel altijd kan het onderzoek worden uitgevoerd zonder verdoving. Als het onderzoek toch pijnlijk blijkt dan kan er verdoving gegeven worden in de vorm van een druppel in uw oog. De verdoving werkt na ongeveer 15-20 minuten.

Als u contactlenzen draagt, is het handig als u deze al uit doet voordat u binnen geroepen wordt. Als u alleen voor een echo-onderzoek naar het ziekenhuis komt, kunt u meestal na 15-20 minuten de contactlens weer in doen. Het is verstandig om uw bril mee te nemen als u zonder contactlenzen slecht ziet.

In Het Oogziekenhuis Rotterdam worden artsen opgeleid tot oogarts. Dit betekent dat het onderzoek gedaan wordt door een oogarts in opleiding (onder supervisie van een oogarts).

De probe (kop) van het echo-apparaat wordt op het bovenooglid gehouden.
De probe (kop) van het echo-apparaat wordt op het onderooglid gehouden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek ziet u met het onderzochte oog ongeveer 15 minuten enigszins wazig. (Dit komt meestal door de gel die in het oog kan komen). U kunt echter op eigen gelegenheid naar Het Oogziekenhuis komen en ook zonder begeleiding weer naar huis gaan. 

De echo is geen behandeling maar een onderzoek en zal geen effect hebben op uw ziektebeeld.

Valpreventie

Na het onderzoek kan het zijn dat u minder goed ziet met het onderzochte  oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek hoort u meestal niet direct. Uw behandelend oogarts krijgt een verslag van het onderzoek. Tijdens het eerstvolgende consult zal de oogarts de uitslag en de verdere behandeling met u bespreken.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen