Oculoplastische ingrepen en onderzoek op de Poli-OK


Op deze pagina vindt u informatie over de oculoplastische ingrepen en onderzoek op de Poli-OK.

Poli-OK

U bent doorverwezen naar de Poliklinische Operatiekamer (Poli-OK). Op de Poli-OK worden onderzoeken en kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving verricht. De Poli-OK bevindt zich op de eerste etage; u kunt zich melden bij balie 10. Voor een ingreep op de Poli-OK is geen ziekenhuisopname nodig en u kunt direct na de ingreep naar huis.

Het onderzoek of de ingreep wordt uitgevoerd door één van de oogartsen die gespecialiseerd zijn in ooglidchirurgie. U kunt ook behandeld worden door een arts in opleiding tot oogarts die de stage ooglidchirurgie heeft gevolgd. Deze arts staat onder supervisie van de oogarts.

De Poli-OK is geen spreekuur. Dit betekent dat u na uw afspraak op de Poli-OK weer terugverwezen wordt naar de oogarts die het onderzoek of de ingreep heeft aangevraagd. Op het spreekuur bij de oogarts worden de uitslagen en eventuele vervolgstappen met u besproken.

Traanafvoersysteem: ingrepen

Openen van een vernauwd traanpunt
Elk oog heeft twee traanpunten: één in het bovenooglid en één in het onderooglid. Deze traanpunten zijn de openingen van de afvoerende traankanalen. U kunt uw traanpunten zien in de binnenhoek van uw oog (zie figuur 1). Wanneer u traanklachten heeft, kunnen deze mogelijk veroorzaakt worden door een vernauwing van deze uitmondingen. In dat geval kan de oogarts u adviseren om de traanpunt te laten vergroten. Dit kan door het traanpuntje met een fijn schaartje wijder te maken. Ook kan de opening van de traanpunt vergroot worden door er gedurende twee maanden een siliconenrubberen plugje in te plaatsen. Dit plugje wordt na twee maanden weer verwijderd, waarna de traanpunt hopelijk langere tijd open blijft. Het verwijderen van de het plugje gebeurt met een pincet en is vrijwel pijnloos. Wanneer dit de enige afwijking is, dan heeft u 50% kans dat de traanklachten door deze behandeling verminderen.

Corrigeren van de stand van een naar buiten gedraaid traanpunt
De traanpunt in het onderooglid kan naar buiten (van het oog af) gekanteld zijn. Als de afwijking zeer gering is kan de traanpunt weer naar de normale positie gekanteld worden. De oogarts laat dan de weefsels aan de binnenzijde van het ooglid met een elektrisch pincet krimpen.

Het plaatsen van een plugje in de onderste traanpunt
Tranen bestaan voor het grootste deel uit vocht dat gemaakt wordt door de traanklier. De traanklier ligt in de oogkas (zie figuur 1). Wanneer uw traanklier te weinig traanvocht aanmaakt, kunt u klachten krijgen van droge ogen. De oogarts kan een stop (siliconen plugje) in de onderste traanpunt plaatsen om de afvoer van de tranen via de traanbuis te verminderen. De traanpunt wordt hiervoor een beetje opgerekt. Dit kan een beetje gevoelig zijn. Mogelijk krijgt u van tevoren een plaatselijke verdoving met een prikje, zodat u hiervan vrijwel niks merkt. Als het plugje is geplaatst, adviseren wij u niet meer te wrijven aan de oogleden. In principe kan het plugje blijven zitten, behalve wanneer u merkt dat de klachten van droge ogen niet minder worden.

Figuur 1: schematische weergave van het traanafvoersysteem

Oogleden: ingrepen

Elektrische epilatie
Soms groeien oogharen op abnormale wijze uit de ooglidrand. Met elektrische epilatie wordt een zeer fijn naaldje naast de haar gestoken, waarna er een minimaal stroompje wordt toegediend. Het haarzakje wordt hierdoor opgewarmd waardoor er tijdelijk of blijvend geen nieuwe haar wordt aangemaakt. Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Helaas is de afwijking erg hardnekkig. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig in de loop van maanden tot jaren.

Overige ingrepen
Andere kleine ingrepen aan de oogleden hebben meestal te maken met huidafwijkingen of cystes onder de huid van de oogleden. Een cyste is een holte met vocht of talg. Deze cystes moeten in hun geheel worden verwijderd. Bij de meeste kleine afwijkingen die we op de Poli-OK opereren hoeft u zich geen zorgen te maken over blijvende of ontsierende littekens. Het plaatsen van hechtingen zijn meestal niet nodig. Mocht dit wel nodig zijn, dan gebruiken we meestal zelfoplossend hechtmateriaal. Deze hechtingen vallen na vier tot vijf weken vanzelf uit de wond.

Plaatselijke verdoving

Druppelverdoving
Voorafgaand aan een onderzoek krijgt u oogdruppels toegediend. Deze druppels prikken de eerste seconden. De druppels verdoven vrijwel direct de slijmvliezen van het oog en de traanwegen. Na een half uur zijn de druppels uitgewerkt.

Prikjes in het ooglid
Bij kleine ingrepen krijgt u, behalve de druppelverdoving, ook één of twee kleine prikjes in het ooglid. Deze prikjes doen heel even pijn. Het gevoel is te vergelijken met de verdovingsprikjes bij de tandarts. Om de pijn van de prikjes te verminderen, verwarmen we vooraf de verdovingsvloeistof tot lichaamstemperatuur en spuiten we de verdoving langzaam in met zeer dunne naaldjes. Daarnaast kunt u zelf een uur voor de ingreep (thuis) twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Lees wel eerst de bijsluiter. Als de verdoving is ingewerkt voelt u geen pijn tijdens de ingreep. U voelt alleen dat de oogarts aan het werk is.

Traanafvoersysteem: onderzoek

Op de Poli-OK kan de oogarts onderzoeken of de afvoerende traanwegen open zijn. Bij de meeste patiënten controleren we dit door een stomp naaldje van 1 mm dik in het traankanaal van het onderooglid te brengen. Om het naaldje er in te krijgen, wordt de uitmonding iets opgerekt. Vervolgens spuit de oogarts voorzichtig de traanwegen door met zout water.

Na de ingreep

Mogelijke klachten en complicaties
Als u een ingreep heeft gehad aan de binnenkant van het ooglid, kan er na de ingreep wat bloed op het oog terecht komen. U kunt daardoor tijdelijk iets waziger zien. Wacht even met autorijden tot de eventuele waas weggetrokken is.

De eerste dagen na de ingreep kan er afscheiding uit de wond komen. Bij het wakker worden kan het oog daarom dichtgeplakt zitten. Afscheiding hoort bij de genezing en wijst dus niet op infectie. U hoeft geen actie te ondernemen. U kunt de afscheiding verwijderen met een natte, schone zakdoek of met een gaasje.

Na de ingreep kunnen geringe nabloedingen ontstaan. Als de oogarts een nabloeding verwacht, geeft hij/zij u wat gaasjes mee.

Na kleine ingrepen op de Poli-OK treden zelden complicaties op. Een infectie van de wonden van de oogleden komt ook vrijwel nooit voor.

Onderzoek van verwijderd weefsel
We laten verwijderd weefsel vaak microscopisch onderzoeken. Dat gebeurt op de afdeling pathologie van het Erasmus MC. We laten dat onderzoek doen als we twijfelen over de aard van het weefsel, of wanneer de mogelijkheid bestaat dat het om een afwijking gaat die kwaadaardig kan zijn. We krijgen de uitslag van het microscopisch onderzoek meestal na drie weken. We maken met u een afspraak op het spreekuur, of we verzoeken u om na drie weken te bellen voor de uitslag. U krijgt dan een brief mee waarop het tijdstip staat dat we u gaan.

Valpreventie

Na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen