Operatieve verwijdering van het oog en een kunstoog

Operatieve verwijdering van het oog is een operatie die wordt verricht in het geval van een kwaadaardige tumor in het oog, een pijnlijk blind oog, of een cosmetisch ontsierend blind oog.

Operatieve verwijdering van een oog

Er zijn diverse redenen waarom uw oogarts bij u een ziek oog operatief te verwijderen: er kan sprake zijn van een kwaadaardige tumor in het oog, een pijnlijk blind oog, of een cosmetisch ontsierend blind oog.

Voorlichting en begeleiding

Door de verpleegkundigen van Het Oogziekenhuis Rotterdam wordt (op afspraak) voorlichting gegeven over het omgaan met een oogprothese. Tijdelijke prothese-ogen worden eveneens door hen aangemeten. Ook verzorgen de verpleegkundigen de papieren die nodig zijn om een definitieve oogprothese te laten maken (medische machtigingsaanvraag).

Visuele revalidatie-instellingen kunnen emotionele of psychische begeleiding bieden of helpen bij sociale problemen ten gevolge van de verwijdering van een oog. U kunt door uw oogarts verwezen worden naar een visuele revalidatie-instelling. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft nauwe samenwerkingsverbanden met:

• Ergra Low Vision, telefoonnummer 070 - 311 40 70 of www.ikwilbeterzien.nl

• Koninklijke Visio, telefoonnummer 088- 585 85 85 of www.visio.org

• Bartiméus, telefoonnummer 088 - 889 98 88 of www.bartimeus.nl

Voor verdere informatie over oogverwijdering en kunstogen kunt u ook contact opnemen met de patiëntenvereniging Oog in Oog, telefoonnummer 078 - 613 92 42 of www.ver-ooginoog.nl.