Staaroperatie (cataractoperatie)

Is uw ooglens troebel geworden door staar (cataract)? Dan gaat u steeds waziger zien. Met een cataractoperatie vervangen we de lens in uw oog. Zo kunnen we ervoor zorgen dat u weer scherp ziet. Staar wordt ook wel cataract genoemd.

Wat is een staaroperatie? 

De oogarts maakt tijdens de staaroperatie een paar kleine sneetjes in of dichtbij het hoornvlies. Het hoornvlies is de voorste laag van uw oog. Via deze sneetjes wordt uw wazige ooglens verwijderd en vervangen door een nieuwe kunstlens. De wondjes die tijdens de operatie ontstaan, zijn meestal zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden.

Meer informatie over de operatie kunt u lezen in de folders onderaan deze pagina.

Een staaroperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam is er een speciale plek, genaamd het Cataractcentrum (balie 20). Hier wordt alles voor uw staaroperatie geregeld, van voorbereiding tot nazorg. In het Cataractcentrum werken specialisten met veel ervaring in het behandelen van staar. In het Cataractcentrum gebeurt het volgende: 

  • U heeft een intakegesprek met een verpleegkundige. 
  • Uw lens wordt gemeten (oculometrie). Als u harde contactlenzen draagt, moet u deze minstens 4 weken voor de meting uitdoen. Bij zachte contactlenzen is dit 2 weken. Dit is belangrijk omdat lenzen uw oogvorm kunnen veranderen waardoor meetfouten kunnen ontstaan. 
  • U heeft een gesprek met een lensadviseur (surgical counselor) over verschillende kunstlenzen. Meer informatie over de verschillende soorten kunstlenzen kunt u hier vinden, of via de knop hieronder. 
  • Na de operatie krijgt u een controle-afspraak bij de optometrist.

Meer informatie over de operatie kunt u lezen in de folders onderaan deze pagina

Meer informatie over kunstlenzen

Een staaroperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam
External video URL

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optiekwinkel in de buurt. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts (en soms de optometrist) u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken  Verwijzen

Kwaliteit

24 gespecialiseerde oogartsen, 13.598 polikliniekbezoeken en 7.195 staaroperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.9

Veelgestelde vragen

Mag ik autorijden na mijn staaroperatie?

Direct na uw staaroperatie mag u niet zelf autorijden. Tijdens uw controleafspraak kunt u overleggen wanneer u weer zelf de weg op mag.

Moet ik mijn oog afdekken na de staaroperatie?

De eerste 2 weken mag u niet in het geopereerde oog wrijven. U kunt dan ook het beste overdags een beschermbril of uw zonnebril dragen. Ook tijdens het sporten. ’s Nachts kunt u het beschermkapje dragen. U hoeft hierbij geen gaasje tussen het kapje en uw oog te doen. 

Wanneer mag ik weer gaan werken na mijn staaroperatie?

U mag na de operatie gewoon weer gaan werken, behalve als u pijn heeft of minder ziet. Vraag in dat geval advies aan uw oogarts.

Mag ik bewegen en sporten na mijn staaroperatie?

In de eerste week na de operatie moet u zware lichamelijke inspanning vermijden. Lezen, televisiekijken en computeren mag zo veel als u wilt. Bukken en (tot 20 kilo) tillen mag, net als sporten zoals golfen en fietsen. Vermijd bij yoga de houdingen waarbij u op uw hoofd staat. Wacht met licht fitnessen 1 week en met intensief fitnessen 3 weken.

Mag ik douchen na mijn staaroperatie?

Na uw operatie mag u gewoon douchen en uw haren wassen.

Mag ik make-up dragen na mijn staaroperatie?

De eerste 2 weken kunt u geen oogmake-up gebruiken. De rest van uw gezicht kunt u wel gewoon opmaken.

Mag ik op vakantie na mijn staaroperatie?

U heeft een controleafspraak 4 weken na de operatie. In de tussentijd, en erna kunt u natuurlijk gewoon op vakantie.

Mag ik zwemmen of naar de sauna na mijn staaroperatie?

Na uw staaroperatie kunt u niet zwemmen of naar de sauna. Er kunnen dan bacteriën in uw oog komen.

Nieuws

Agenda