Monofocale, torische of multifocale lens (kunstlens)

Kiest u voor een lensimplantatie of lenswissel zodat u geen bril of lenzen meer nodig heeft? Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten kunstlenzen. Zo ziet u snel weer scherp zonder bril.
Ook bij een staaroperatie wordt de ooglens vervangen. Op de plaats van de troebele lens kan een nieuwe, heldere standaardlens worden geplaatst. Maar ook hier kunt u kiezen uit lenzen met meerdere mogelijkheden. Onze operateur/surgical counselor geeft u graag advies hierover. 

Welke soorten kunstlenzen zijn er?

Iedere kunstlens heeft eigen, unieke eigenschappen. Er zijn 4 soorten 
kunstlenzen: 

Monofocale lens (standaardlens) Monofocale lens (standaard kunstlens): een lens waarmee u scherp ziet op 1 afstand. Meestal in de verte. Na de staaroperatie is dan nog wel vaak een leesbril nodig. Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen.
Torische lens Monofocale torische lens: een lens waarbij een cilinderafwijking wordt gecorrigeerd. Voor deze lens geldt bij een staaroperatie ook een bijbetaling. Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen.
Multifocale lens Multifocale lens: een lens waarmee u dichtbij en veraf scherp ziet. U heeft dan geen leesbril meer nodig. Voor deze lens geldt bij een staaroperatie een bijbetaling. Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen.
Multifocale torische lens Multifocale torische kunstlens: een multifocale lens, zoals hierboven omschreven, waarbij ook een cilinderafwijking wordt gecorrigeerd.
  Voorzetlens: een lens waarmee u veraf scherp ziet. Uw eigen lens blijft behouden. Deze lens is er in twee varianten, namelijk monofocaal of torisch. Deze lens wordt alleen gebruikt bij een lensimplantatiebehandeling niet bij een staarbehandeling.

Gebruik van kunstlenzen: bij staaroperaties en behandelingen Focuskliniek

Voor staaroperaties is er ons speciale Cataractcentrum. Hier werken de staarspecialisten met jarenlange ervaring in staar en de behandeling hiervan. Heeft u geen staar, maar wilt u niet meer gebonden zijn aan uw bril of lenzen? Dan zijn er onze behandelingen in de Focuskliniek. Een eenvoudige en snelle oplossing. Een kunstlens laten plaatsen duurt slechts 2 uur. Een hechting is niet nodig en u bent diezelfde dag weer thuis. De volgende dag ziet u direct alweer scherper. In de Focuskliniek werken de professionele oogartsen uit Het Oogziekenhuis. Na een kort en gratis oogonderzoek (de quickscan) hoort u of u een vooronderzoek kunt laten uitvoeren om na te gaan of kunstlenzen voor u geschikt zijn. De vergoedingen voor kunstlenzen verschillen per zorgpolis. Zorgverzekeraars raden daarbij vaak de Focuskliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam aan voor behandelingen.

Verwijzen door huisarts of optometrist

Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts u doorverwijzen naar het Oogziekenhuis Rotterdam. Voor een lensimplantatie bij scherp zien zonder bril is geen verwijzing nodig. 

Bent u al in behandeling bij een andere specialist? Dan kan deze u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam voor een staaroperatie.

Afspraak maken Verwijzen

Zonder verwijzing

Voor lensimplantatie ter vervanging van een bril of lenzen heeft u geen verwijzing nodig. Deze behandeling wordt vaak voor een deel vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraag naar onze gratis quickscan. Voor een afspraak hiervoor kunt u bellen naar 010 402 34 56.

Bezoek de pagina van Oogziekenhuis Focuskliniek