Lensimplantatie en lenswissel

Scherp zien zonder bril of lenzen? Dan is ooglaseren niet de enige optie. Heeft u wel eens aan lensimplantatie of een lenswisselbehandeling gedacht? Het voordeel is dat vrijwel alle refractieafwijkingen met een kunstlens te verhelpen zijn. En het is een ideale oplossing bij hoge sterktes of als u wat ouder bent. Na de behandeling kunt u weer genieten van goed zicht. En kunt u weer zwemmen, sporten of misschien wel in bed lezen zonder bril. Met onze quickscan vertellen onze oogmeetkundigen u snel of uw ogen geschikt zijn voor een vooronderzoek voor een lensimplantatie of een lenswisselbehandeling.

Wat is een lensimplantatie of lenswissel?

Bij een lensimplantatie plaatsen we een kunststoflens in uw oog, die voor uw eigen ooglens  komt. Bij een lenswissel vervangen we uw eigen ooglens helemaal door de kunstlens. Deze kunstlens heeft de juiste afstandcorrectie (dichtbij en/of veraf) of cilindercorrectie. Natuurlijk is de behandeling pijnloos, omdat uw oog wordt verdoofd. Het laten plaatsen of wisselen van een kunstlens in onze Focuskliniek duurt alles bij elkaar slechts 2 uur. U kunt daarna direct weer naar huis.

Verschillende soorten kunstlenzen

Zowel bij een lensimplantatie, lenswissel als bij een staaroperatie kunt u kiezen tussen verschillende kunstlenzen. Er zijn monofocale, torische of multifocale lenzen. Op onze pagina over kunstlenzen leest u hier alles over.

Implantaatlenzen of lenswissel in Oogziekenhuis Focuskliniek

De dag na uw behandeling ziet u direct resultaat. U geniet weer van een scherper zicht zonder bril. En dat blijft zo, ook na jaren. Bij het ouder worden hebben veel mensen een leesbril nodig. Ons doel is om ervoor te zorgen dat u na de behandeling geen bril meer nodig heeft. Een prettig idee. Lensimplantatie of een lenswisselbehandeling gebeurt via onze speciale Focuskliniek en wordt gedaan door de professionele oogartsen van Het Oogziekenhuis. Daarbij nemen we altijd eerst de tijd voor een quickscan. Dit korte oogonderzoek kost €25,-. Een quickscan is een oriënterend onderzoek waarbij we kijken of uw ogen mogelijk geschikt zijn voor een nog uitgebreider vooronderzoek. Uit het vooronderzoek blijkt of u geschikt bent voor een lensimplantatie of lenswisselbehandeling. Zorgverzekeraars raden vaak de Focuskliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam aan voor deze behandelingen. Op onze prijzenpagina vindt u onze tarieven.

Ervaringsverhalen

Foto Mevrouw Bons

"Binnen no-time was het gepiept."

“Het ís dat iemand me attendeerde op de mogelijkheid van een lenswisselbehandeling”, vertelt Henriëtte Bons (56). “Anders had ik het niet geweten. Ik had een bril voor bijziendheid en met lezen was dit een gedoe, vooral tijdens mijn werk als veiligheidsdeskundige in de bouw. Bril, op, bril af… En als het dan ook nog eens regent, is dat helemáál een drama!”

Henriëtte Bons
Lenswisselbehandeling
Lees het ervaringsverhaal
Foto mevrouw Dijcks

"De operatie had ik 10 jaar eerder moeten laten doen."

"Vanaf mijn 16e droeg ik al lenzen en merkte ik dat mijn ogen de lenzen steeds minder goed konden verdragen. Ik kreeg aan het einde van de dag steeds meer last van geïrriteerde en vermoeide ogen, en wisselde mijn lenzen 's avonds vaker af met een bril. Zowel mijn lenzen als bril zaten nooit écht lekker en vormden altijd irritatie tijdens normale dingen als sporten, een dagje strand of een wintersport."

Laura Dijcks
Lensimplantatie
Lees het ervaringsverhaal

Afspraak maken

U hoeft niet langs de huisarts voor een doorverwijzing voor lensimplantatie of lenswisselbehandeling. Wij kijken graag of een lensimplantatie of lenswissel bij u mogelijk is tijdens een kort onderzoek, de quickscan (€25,-). U kunt de quickscan ook laten uitvoeren door geselecteerde optometristen bij u in de buurt.

Maak nu een afspraak voor een quickscan

Prijzen lensimplantatie en lenswisselbehandeling

Een lensimplantatie is mogelijk vanaf € 3.000,- per oog.
Een lenswisselbehandeling is mogelijk vanaf € 2.400,- per oog.

Klik hier voor de prijzen

Welke artsen voeren deze behandeling uit?

Veelgestelde vragen

Wat is een quickscan?

Een quickscan is een oriënterend onderzoek van € 25,- (*) waarbij we kijken of uw ogen geschikt zijn(**) voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie. Tijdens de quickscan meten we de dikte van het hoornvlies, de gezichtsscherpte en de diepte van de voorste oogkamer. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Voor de quickscan hoeft u zich niet voor te bereiden. Ook het dragen van lenzen is  geen probleem om goede metingen te kunnen doen. Neem wel uw lenzendoosje mee, zodat u uw lenzen tijdens het onderzoek tijdelijk uit kunt doen.

Na een geslaagde quickscan kunt u een afspraak maken voor een uitgebreid vooronderzoek, waarbij wordt bepaald voor welk type behandeling u het meest geschikt bent. Dit vooronderzoek kost € 100,- **.

(*) Indien tijdens de quickscan blijkt dat u niet geschikt ben voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie, heeft u geen recht op teruggave van het bedrag.

(**) In zeldzame gevallen blijkt tijdens het uitgebreide vooronderzoek, ondanks een geslaagde quickscan, alsnog dat uw ogen niet geschikt zijn voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie. Ook in dit geval heeft u geen recht op teruggave van de betaalde bedragen.

Let op: Vanwege een grote vraag naar onze behandelingen/oogartsen kan uw traject bij onze kliniek langer duren dan verwacht, houdt u hier rekening mee. 

Quickscan

Ik heb last van zeer droge ogen. Is een ooglaserbehandeling mogelijk?

Zeer droge ogen kunnen een probleem vormen bij het genezingsproces na een ooglaserbehandeling. Daarom wordt tijdens het vooronderzoek gemeten hoeveel traanproductie u heeft en wat de kwaliteit is van uw traanfilm. Als deze niet goed zijn, zal de oogarts met u een mogelijke andere oplossing bespreken.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.

Waar moet ik op letten na een ooglaserbehandeling?

U krijgt van de oogarts informatie over de zorg na uw behandeling. Zo moet u na uw behandeling oogdruppels gebruiken zodat uw oog weer goed geneest. U krijgt op de dag van de behandeling uitleg hoe u deze oogdruppels gebruikt. Informatie over hoe u moet druppelen vindt u op de pagina oogdruppelen.  

Houdt u zich na uw behandeling aan de volgende instructies:

Neem de dag na uw behandeling vrij of doe het zo rustig mogelijk aan. Na de behandeling kunt u nog een tijdje wazig zien, dit kan vermoeiend zijn. Na uw eerste controle (na een week) hoort u of u weer kunt autorijden. Dit komt doordat u de eerste dagen wazig kunt zien. Na een ooglaserbehandeling mag u gewoon fietsen, als u zich hier veilig bij voelt. Het is wel zo dat het oog de eerste weken na de behandeling door externe factoren zoals; wind, kou en zonlicht sneller geïrriteerd wordt. U moet uw ogen na de behandeling daarom beschermen met een zonnebril.

Houdt u verder rekening met het volgende:

  • Gebruik de eerste week na de behandeling geen oogmake-up.
  • Een bezoek aan een zwembad of sauna wordt de eerste 2 weken na de behandeling afgeraden. Zwembad- of saunabezoek vergroot namelijk het risico op infecties. 
  • U mag een dag na de behandeling weer douchen en uw haren wassen.

Mag ik autorijden na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Na een ooglaserbehandeling mag u niet zelf autorijden. Dit is niet alleen omdat het zicht door de behandeling wazig kan zijn, maar ook omdat u dan niet verzekerd bent. Na uw eerste controle (na een week) hoort u of u weer kunt autorijden.

Direct na uw lensimplantatie mag u niet zelf autorijden. Na uw controle na 2-3 dagen wordt met u besproken of u weer zelf de weg op mag.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik douchen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Ja, douchen is geen probleem. De eerste 2 weken na de behandeling wordt het echter dringend afgeraden om naar de sauna te gaan of te gaan zwemmen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik fietsen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie mag u gewoon fietsen. Het is wel zo dat het oog de eerste weken na de behandeling door externe factoren; wind, zonlicht en kou sneller geïrriteerd zal worden. Het is dan ook verstandig om de ogen tijdens het fietsen te beschermen met bijvoorbeeld een zonnebril.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik make-up dragen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Alleen in de eerste week na de behandeling mag u geen make-up dragen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik naar de tandarts na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Ja, u kunt gerust naar de tandarts gaan. Bescherm wel uw ogen tegen het spatten tijdens de tandartsbehandeling. Een goede oplossing is bijvoorbeeld om dan een (zonne)bril te dragen. Ditzelfde geldt voor de behandeling bij een mondhygiëniste.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Mag ik zwemmen na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Na de ooglaserbehandeling of lensimplantatie mag u 2 weken niet zwemmen of naar de sauna. Dit is om een infectie te voorkomen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer bij een ooglaserbehandeling of lensimplantatie één oog behandeld is en het andere oog nog behandeld moet worden, hoe wordt dit dan opgelost?

Het dragen van een contactlens is hiervoor een oplossing. Ook wanneer u niet gewend bent om contactlenzen te dragen, adviseren wij een zachte contactlens in het nog niet behandelde oog te dragen. Als u geen lens verdraagt, kunt u een bril met 1 glas dragen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Wanneer kan ik weer aan het werk na een ooglaserbehandeling of lensimplantatie?

Meestal kunt u na 3 dagen weer aan het werk. Het kan echter een paar dagen duren tot autorijden weer prettig is (of mag). Dit komt omdat uw ogen na de behandeling nog niet volledig hersteld zijn. Onze specialisten kunnen u tijdens het vooronderzoek en na de behandeling hier alles over vertellen.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Welke apparatuur wordt in Oogziekenhuis Focuskliniek gebruikt?

De apparatuur die in Oogziekenhuis Focuskliniek wordt gebruikt is:

  • Autorefractometer Topcon (type KR 3500)
  • Sirius (Schwind)
  • Endotheelcamera
  • ORK Wavefront Analyzer (Schwind)
  • Schwind Excimer Laser (Amaris): De Schwind Excimer Laser, die in Oogziekenhuis Focuskliniek gebruikt wordt, is 1 van de 1000 lasers van Schwind in de wereld. Deze laser maakt gebruik van een zeer bijzondere techniek, de zogenaamde ‘eye tracking’. Dit is een techniek waarbij de fixatie van het oog vanzelf gevolgd wordt door de laser gedurende de behandeling.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.

Krijg ik geld terug van mijn ziektekostenverzekeraar voor een behandeling bij Oogziekenhuis Focuskliniek?

Meerdere zorgverzekeraars hebben hun voorkeur uitgesproken voor Oogziekenhuis Focuskliniek. Behandelingen bij Oogziekenhuis Focuskliniek worden meestal niet vergoed. De kosten van bepaalde behandelingen worden door sommige zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Wanneer u door duidelijke medische klachten (medische indicatie) een behandeling nodig heeft, kan het zijn dat uw behandeling volledig wordt vergoed. Of dit ook voor u geldt hangt af van uw zorgpolis. Na een vooronderzoek kunnen onze medewerkers u informeren over welke kosten en vergoedingen er voor uw behandeling gelden.

Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.
Op de pagina Ooglidcorrectie vindt u meer informatie over deze behandeling.

Nieuws

Agenda