Aangeboren staar (congenitaal cataract)

Staar (cataract) is een oogziekte waarbij de ooglens troebel wordt. De ooglens zit achter de pupil en hoort doorzichtig te zijn. Met een troebele ooglens zien we wazig. Staar is een echte ouderdomsziekte. Toch kunnen ook kindjes met deze oogaandoening geboren worden. Dat noemen we congenitaal cataract of aangeboren staar. Bij aangeboren staar heeft uw kindje vanaf de geboorte een troebele ooglens. Jaarlijks wordt ongeveer 1 op de 5 duizend kindjes met staar geboren.

Oorzaken van aangeboren staar (congenitaal cataract)

Aangeboren staar ontwikkelt zich tijdens de groei van de baby in de baarmoeder. Deze oogziekte kan in 1 of in beide ogen aanwezig zijn. Aangeboren staar kan het gevolg zijn van:

  • een genetische afwijking in het DNA (dan is het erfelijk);
  • een infectie tijdens uw zwangerschap (bijvoorbeeld rode hond);
  • een stofwisselingsziekte;
  • oogafwijkingen zoals een kleiner oog of een zwakke plek in de ooglens;
  • andere oogaandoeningen.

Symptomen van aangeboren staar (congenitaal cataract)

Na de bevalling en/of bij het consultatiebureau wordt uw kind door een arts nagekeken op symptomen van staar. Misschien heeft u zelf al signalen bij uw kind gevonden die passen bij deze oogziekte. De symptomen zijn:

  • een witte vlek in de pupil;
  • een totaal grijze of witte pupil;
  • niet reageren op gezichten of speelgoed;
  •  ‘wiebelende’ of trillende ogen (nystagmus);
  • scheelzien;
  • geen rode pupil (rode / oranje stip in het oog) op foto´s met flits.

Tip van de oogarts

De eerste weken na de operatie zal u uw kind regelmatig moeten druppelen. Kinderen vinden oogdruppelen vaak vervelend. Het helpt om uw kind plat op de rug te leggen. Laat de druppels in de ooghoek bij de neus vallen. Door het knipperen lopen de druppels vanzelf in het oog.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in onderzoek, behandeling en nazorg bij kinderen met aangeboren staar. Bij ons kunt u zorg op maat verwachten. Onze oogartsen werken met de modernste operatietechnieken. Ondanks dat hebben deze kinderen na de operatie toch nog een contactlens, bril of beiden nodig. Ook moet het oog extra getraind worden, dit doen we door het goede oog af te plakken met een oogpleister.

Uw kind kan bij ons terecht voor een passende behandeling bij aangeboren staar. Wij maken een behandelplan op maat afhankelijk van de diagnose, de ernst van de staar en de leeftijd van uw kind.

Aangeboren staar bij kinderen: behandeling

Heeft uw kind vanaf de geboorte een troebele ooglens in 1 of 2 ogen door aangeboren staar (congenitaal cataract)? Dan ziet uw kindje niet scherp maar wazig, alsof het door een beslagen ruit kijkt. Door de staar kan uw kind ook een lui oog (amblyopie)...

Onderzoeken

Voordat wij starten met behandelen, is het belangrijk om te weten hoe ver de aangeboren staar is gevorderd. Hiervoor krijgt uw kindje verschillende onderzoeken.

Staartest
Staaronderzoeken zijn bij kinderen lastiger uit te voeren dan bij volwassenen. Welke onderzoeken wij doen, ligt aan de leeftijd en de situatie van uw kind.

Bloed- en urinetesten
Als aangeboren cataract niet in uw familie voorkomt, zijn bloed- en urineonderzoeken nodig om andere oorzaken uit te sluiten. Vaak wordt geen oorzaak gevonden. Dit wordt ‘idiopathisch cataract’ genoemd.
 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist of orthoptist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Leergang oogheelkunde

  • 11 september 2024 - 5 februari 2025
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement