Ectropion (een naar buiten gedraaid onderooglid)

Bij een ectropion is de rand van uw onderooglid verslapt. Hierdoor draait deze naar buiten. De rode binnenkant van het ooglid is dan te zien. Vaak is uw oog daarbij geïrriteerd omdat het ooglid minder goed sluit. Door het draaien komt ook het afvoerkanaaltje van het traanvocht een beetje van het oog af. Daardoor kan uw oog gaan tranen.

Oorzaken van een naar buiten gedraaid ooglid (ectropion)

Een naar buiten gedraaid onderooglid ontstaat als de huid onder het oog verandert. Dit kan komen door:

  • het ouder worden van de weefsels van het ooglid;
  • te weinig huid onder het oog door een huidziekte;
  • littekens in het onderooglid;
  • zwelling van het onderooglid door een infectie of tumor;
  • een aangezichtsverlamming (facialisparese).

Symptomen van een naar buiten gedraaid ooglid (ectropion)

U ziet meestal zelf al in de spiegel dat uw onderooglid naar buiten is gedraaid. Uw ooglid ziet er dan minder mooi uit. Dit zijn de symptomen van een ectropion:

Tip van de oogarts

Als een ectropion langdurig bestaat, is het lastiger om het onderooglid weer in een normale stand te krijgen. Gaat u bij een ectropion tijdig naar de huisarts voor een verwijzing naar de oogarts.

Behandelingen

Als u duidelijke klachten heeft bij een ectropion kunt u in Het Oogziekenhuis Rotterdam terecht voor onderzoek. Samen kijken we of we uw ooglid kunnen corrigeren. U krijgt bij onze oogartsen een persoonlijk advies en de behandeling die het beste resultaat geeft. De behandeling sluit aan bij uw klachten, de ernst en de oorzaak van uw oogprobleem.

In sommige gevallen is een volledig herstel van een ectropion niet goed mogelijk. U krijgt van onze oogartsen altijd eerlijke informatie over het te verwachten resultaat.

Operatieve correctie ectropion

Bij een ectropion is de rand van uw onderooglid naar buiten gedraaid. Klachten hierdoor zoals een droog, rood of tranend oog kan de oogarts verminderen met een kleine operatie. Dit noemen wij een operatieve correctie van ectropion. Er zijn 2 soorten...

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We kijken naar de ernst van uw oogprobleem en zoeken naar de oorzaak ervan. We starten met een behandeling als we duidelijk weten wat er aan de hand is.

Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen en gezicht. Dit gebeurt meestal voor en na de behandeling.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda