Keratoconus (kegelvormig hoornvlies)

Als u keratoconus heeft, is uw hoornvlies dunner en zwakker dan normaal. Door deze aangeboren ziekte verandert het hoornvlies van vorm. Het is dan niet mooi rond, maar steekt naar voren uit in de vorm van een kegel. Het puntje van de kegel zakt vaak iets naar onderen. De kegelvorming gaat heel langzaam. Vaak stellen wij de diagnose keratoconus pas in of na de puberteit.

Oorzaken van keratoconus

Kegelvormig hoornvlies (keratoconus)Bij minder dan 1 van de 10 patiënten hebben familieleden ook last van keratoconus. De oogziekte is dus meestal niet erfelijk. Wat de precieze oorzaak is van keratoconus weten we niet. Keratoconus komt wel vaker voor bij mensen die astma, allergieën, eczeem of een afwijking van het steunweefsel hebben. Ook kan keratoconus ontstaan als u veel in uw ogen wrijft.

Symptomen van keratoconus

Doordat het hoornvlies een puntje heeft en niet mooi rond is, komt het licht niet recht uw ogen binnen. Daardoor kunt u de volgende klachten hebben:

De kegelvorming treedt meestal tegelijkertijd op in beide ogen. Maar het kan wel zijn dat de kegelvorming in het ene oog sterker is dan in het andere oog.

Tip van de oogarts

Heeft u keratoconus? Dan is het belangrijk om uw ogen regelmatig te laten contoleren. Zo houden wij uw ziekte in de gaten én zorgen wij ervoor dat u geen extra blijvende schade oploopt.

Behandelingen

Keratoconus kunnen wij helaas niet genezen. Maar wij hebben wel veel kennis van de ziekte. Daardoor kunnen wij verschillende behandelingen bieden. Deze behandelingen zorgen ervoor dat u beter gaat zien. En ze remmen de ziekte af. Uw oogarts vertelt u welke behandeling het beste bij u past.

Heeft u beginnende keratoconus? Dan kunnen wij u vaak al helpen door een aanpassing te maken in uw bril of lenzen. Als de oogziekte verder vordert, bieden wij een andere, passende behandeling.

Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen

Is uw hoornvlies (cornea) beschadigd of van vorm veranderd? Bijvoorbeeld na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door keratoconus? Hierdoor gaat u slechter zien. Deze oogproblemen zijn niet te verbeteren met brillenglazen...

Hoornvliestransplantatie

Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook...

Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)

Is uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd? Dan kan de oogarts samen met u kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Voor deze oogoperatie zijn veel voorbereidingen nodig. Eén daarvan is een laserbehandeling van uw oog. Deze laserbehandeling noemen...

Uv-crosslinking bij keratoconus

Een kegelvormig hoornvlies (keratoconus) kunnen we op verschillende manieren behandelen. Uv-crosslinking is al bij beginnende keratoconus mogelijk. Deze behandeling maakt het hoornvlies (ook wel cornea genoemd) steviger. Zo vertraagt de kegelvorming...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling, is het belangrijk om te weten hoe ver de keratoconus is gevorderd. Hiervoor krijgt u verschillende onderzoeken.

Onderzoek van het hoornvlies
Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van het hoornvlies.

Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen. Daarop is vaak al te zien of het hoornvlies uitsteekt.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda