Keratoconus (kegelvormig hoornvlies)
Als u keratoconus heeft, is uw hoornvlies dunner en zwakker dan normaal. Door deze aangeboren ziekte verandert het hoornvlies van vorm. Het is dan niet mooi rond, maar steekt naar voren uit in de vorm van een kegel. Het puntje van de kegel zakt vaak iets naar onderen. De kegelvorming gaat heel langzaam. Vaak stellen wij de diagnose keratoconus pas in of na de puberteit.
Oorzaken van keratoconus
Bij minder dan 1 van de 10 patiënten hebben familieleden ook last van keratoconus. De oogziekte is dus meestal niet erfelijk. Wat de precieze oorzaak is van keratoconus weten we niet. Keratoconus komt wel vaker voor bij mensen die astma, allergieën, eczeem of een afwijking van het steunweefsel hebben. Ook kan keratoconus ontstaan als u veel in uw ogen wrijft.
Symptomen van keratoconus
Doordat het hoornvlies een puntje heeft en niet mooi rond is, komt het licht niet recht uw ogen binnen. Daardoor kunt u de volgende klachten hebben:
- wazig zien;
- vervormd beeld zien;
- overgevoelig zijn voor licht.
De kegelvorming treedt meestal tegelijkertijd op in beide ogen. Maar het kan wel zijn dat de kegelvorming in het ene oog sterker is dan in het andere oog.
Tip van de oogarts
Heeft u keratoconus? Dan is het belangrijk om uw ogen regelmatig te laten contoleren. Zo houden wij uw ziekte in de gaten én zorgen wij ervoor dat u geen extra blijvende schade oploopt.
Behandelingen
Keratoconus kunnen wij helaas niet genezen. Maar wij hebben wel veel kennis van de ziekte. Daardoor kunnen wij verschillende behandelingen bieden. Deze behandelingen zorgen ervoor dat u beter gaat zien. En ze remmen de ziekte af. Uw oogarts vertelt u welke behandeling het beste bij u past.
Heeft u beginnende keratoconus? Dan kunnen wij u vaak al helpen door een aanpassing te maken in uw bril of lenzen. Als de oogziekte verder vordert, bieden wij een andere, passende behandeling.
Onderzoeken
Voordat wij starten met de behandeling, is het belangrijk om te weten hoe ver de keratoconus is gevorderd. Hiervoor krijgt u verschillende onderzoeken.
Onderzoek van het hoornvlies
Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van het hoornvlies.
Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen. Daarop is vaak al te zien of het hoornvlies uitsteekt.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.