Oogspieroperatie bij scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) staat 1 van de ogen in een andere richting. De oogspieren worden dan niet goed aangestuurd door de hersenen. Voor een mooier resultaat of bij klachten als dubbelzien of hoofdpijn verbeteren we de stand van deze oogspieren. De behandeling bij scheelzien bestaat daarom meestal uit een operatie.

Wat is een oogspieroperatie bij scheelzien?

Bij een oogspieroperatie verplaatsen we de oogspieren een stukje op de oogbol. Soms maken we ze ook korter. Dit gebeurt via een klein sneetje in het oogwit. De arts sluit het sneetje daarna met dunne hechtingen. Deze lossen vanzelf op. Daarna krijgt u of uw kind antibioticazalf op het oog en een tijdelijk oogverband. De operatie gebeurt onder gehele verdoving (narcose). Bij volwassenen is soms een plaatselijke verdoving van alleen het oog mogelijk.

Animatiefilmpje scheelzien

In het onderstaande animatiefilmpje voor kinderen wordt op een leuke manier scheelzien in beeld gebracht en uitgelegd op een niveau dat voor de meeste kinderen makkelijk te begrijpen is. Het filmpje is ook leuk en informatief voor uzelf!

Oogspieroperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam voert ieder jaar veel oogspieroperaties uit. Tijdens het spreekuur met de orthoptist bespreken we uitgebreid het plan voor de operatie met u. We geven u duidelijke en eerlijke informatie over de te verwachten resultaten. Tijdens een overleg samen met een oogarts, orthoptisten en een arts in opleiding wordt het definitieve plan voor de operatie met u besproken. Voor kinderen is er ons unieke KinderOOGcentrum. Alle medewerkers hier zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van zelfs de allerkleinste oogjes. Uw kind voelt zich snel op zijn gemak.

Na de operatie kunt u dezelfde dag nog naar huis. Binnen een paar dagen kunt u (of uw kind) weer naar school of aan het werk. De hechtingen lossen binnen een paar weken vanzelf op.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist of orthoptist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.5

Veelgestelde vragen

Kijkt mijn kind na de scheelzienoperatie (strabismusoperatie) weer met beide ogen tegelijk?

Het doel van een scheelzienoperatie is om de stand van ogen te verbeteren, zodat dit er mooier uitziet. De kans is klein dat de samenwerking tussen de ogen daadwerkelijk zal verbeteren. Zeker als het scheelzien al in de vroege kinderjaren is ontstaan.

Staat mijn oog na de operatie meteen recht?

Tijdens de eerste weken tot maanden na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Vaak kan na twee a drie maanden het uiteindelijke resultaat beoordeeld worden.

Ik zie dubbel na de operatie, wat nu?

Ondanks de precieze metingen voor de operatie kan het gebeuren dat de operatie een te grote of te kleine werking heeft (over- of ondercorrectie). Omdat uw oog dan niet helemaal recht staat, geeft dit soms klachten van dubbelzien. De scheelzienshoek is zo veranderd dat een dubbelbeeld door de hersenen niet onderdrukt kan worden. U kunt ook gedesoriënteerd zijn na de operatie. Meestal verdwijnen deze problemen vanzelf binnen twee weken. 

Gaat mijn oog er tijdens een scheelzienoperatie uit?

Nee, uw oog gaat er zeker niet uit. Met een pincet wordt het oogwit vastgepakt en het oog wordt wat gedraaid. De oogspieren zitten op de oogbol net onder het oogwit. Door een kleine opening te maken in het witte bindvlies van het oog, kan de oogarts bij de oogspier komen. 

Waarvan hangt het resultaat na een scheelzienoperatie af?

Het resultaat van de scheelzienoperatie hangt onder andere af van:

  • de oogstand;
  • de oorzaak van de afwijking;
  • hoe goed uw oog kan bewegen;
  • de gezichtsscherpte van beide ogen;
  • of het gaat om een eerste operatie of een operatie die opnieuw is uitgevoerd. 

Mag ik sporten, zwemmen en/of werken na een scheelzienoperatie?

Zodra u opgeknapt bent van de operatie en verdoving, kunt u weer aan het werk of naar school. Gemiddeld duurt dit twee a drie dagen, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Zorg ervoor dat u de eerste twee weken niet in stoffige ruimtes komt. Er mag geen vuil in de ogen komen. Kinderen mogen tijdens deze periode niet in de zandbak spelen.

De eerste twee weken mag u niet zwemmen. U kunt wel gewoon douchen en haren wassen.

Moet ik een bepaalde houding aannemen na een scheelzienoperatie?

U hoeft niet in een bepaalde houding te liggen of zitten. U mag ook gewoon tillen en bukken.

Wat voel ik na een scheelzienoperatie?

Na de operatie is het oogwit flink rood en gevoelig op de plaats waar geopereerd is. Het voelt aan alsof er zand in uw ogen zit. Dit is normaal en duurt meestal een paar dagen. Wanneer uw oog na een paar dagen roder/pijnlijker wordt in plaats van minder rood/pijnlijk, kan er een ontsteking zijn ontstaan. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of de helpdesk van Het Oogziekenhuis (telefoonnummer 010 401 76 34).

Mijn kind wordt binnenkort geopereerd, moeten we het oog blijven afplakken?

Het is belangrijk dat u het oog blijft afplakken tot aan de operatie. Direct na de operatie hoeft u niet meer af te plakken, tot aan de controle bij de orthoptist. Bij die controle krijgt u nieuwe instructies. 

Mijn kind is minder dan 2 weken aan scheelzien geopereerd, kan ik een nieuwe bril kopen?

U kunt het beste wachten met het kopen van een nieuwe bril tot na de controle bij de orthoptist.

Nieuws

Agenda