Ooginfectie met het adenovirus


Het adenovirus is een gewoon verkoudheidsvirus. Ooginfecties met het adenovirus zijn vervelend en u kunt er geruime tijd last van hebben. Ze zijn echter ongevaarlijk en over het algemeen genezen deze infecties spontaan. Wel kan de gezichtsscherpte tijdens de infectie verminderd zijn en kunnen kleine littekens op het oog langere tijd klachten blijven geven. Zolang uw ogen geïnfecteerd zijn bent u zeer besmettelijk voor uw omgeving gedurende twee tot drie weken na aanvang van de klachten.

Besmetting voor andere patiënten

Het adenovirus is zeer besmettelijk voor andere patiënten. Het kan zich in een oogheelkundige kliniek ondanks goede hygiënische voorzorgen soms razendsnel verspreiden. Het vormt een risico voor andere patiënten en het is met name een probleem voor onze operatiepatiënten. Zij kunnen bij een mogelijke besmetting niet worden geopereerd. U zult begrijpen dat hierdoor de zorg voor operatiepatiënten binnen ons ziekenhuis in gevaar komt.

Opgenomen patiënt

Bent u zelf in het oogziekenhuis opgenomen dat verzoeken wij u om uw ogen niet met de handen aan te raken. Alvorens u uw kamer verlaat wast u de handen met water en zeep en aansluitend wrijft u de handen in met handalcohol.

Consult uitstellen

Indien uw huisarts u alleen in verband met deze ooginfectie naar Het Oogziekenhuis heeft verwezen, dan is een herhalingsconsult waarschijnlijk niet nodig. Wilt u wel een nieuwe afspraak maken dan willen wij u vragen om dit te doen wanneer uw ooginfectie genezen is.

Duur van de infectie en behandeling

De gemiddelde duur van een ooginfectie met adenovirus is meestal een week of  drie. Soms kunt u er langer last van houden. U kunt van de oogarts povidon-jodium 0,3%  oogdruppels meegekregen die u kunt gebruiken. Het effect van deze oogdruppels op de duur en de mate van de klachten is niet wetenschappelijk bewezen. Goede handhygiëne is bij de infectie het belangrijkste voor u en uw omgeving. U wordt daarom aangeraden de ogen zomin mogelijk aan te raken en frequent de handen te wassen. U kunt uw tranende ogen deppen met tissues, die u steeds direct na gebruik weggooit. Het gezamenlijk gebruik van handdoeken, oogdruppels en oogmake-up met huisgenoten wordt afgeraden.

Oogdruppelen en het gebruik van zalf

De oogarts schrijft u oogdruppels en/of zalf voor. Het is belangrijk dat u die thuis volgens het recept gebruikt. Dit voorkomt infectie en vermindert de kans op een ontsteking.Leest u altijd eerst de bijsluiter of laat deze voorlezen. In de bijsluiter staat informatie over het gebruik van de oogdruppels, mogelijke bijwerkingen en over het bewaren van de oogdruppels. Vindt u het lastig om te druppelen? Dan kunt u kijken op www.oogdruppelen.nl voor een uitgebreide druppelinstructie.

Contaclenzen

Wanneer u na deze infectie weer uw contactlenzen wilt gebruiken, overleg dan eerst met uw oogarts of contactlenzenspecialist.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen