Afdeling Orthoptie

Als er sprake is van scheelzien, een lui oog of het vermoeden daarvan, dubbelzien, hoofdpijnklachten of leesklachten dan wordt u verwezen naar de orthoptische afdeling. De orthoptische afdeling van Het Oogziekenhuis Rotterdam is de grootste in Nederland. Op de orthoptische afdeling worden jaarlijks 11.000 patiënten gezien. Er zijn +/- 10 orthoptisten, die allen ook één of meerdere dagdelen van de week werken in het KinderOOGcentrum

Elke dag zijn er spreekuren op de orthoptische afdeling. Ook zijn er combinatie-afspraken met de oogartsen van het orbitateam. Naar deze afspraken komen vooral patiënten die bekend zijn met Graves Orbitopathie. Daarnaast zijn er ook combinatie-afspraken voor patiënten die ook een afspraak hebben bij de neuro-ophthalmoloog. Op donderdagmiddag is er een overlegspreekuur van orthoptisten en de oogarts. Patiënten waarbij een operatie noodzakelijk is, worden op dit spreekuur geboekt. Daarnaast komen er op zo'n middag patiënten waarbij de orthoptist in teamverband de diagnose of therapie wil bespreken.

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met onze afdeling Orthoptie via telefoonnummer: 010 401 7741 of via planningkinder@oogziekenhuis.nl

Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk ‘recht kijken’. Als dit niet goed gaat kunnen klachten als dubbelzien, hoofdpijn of last bij het lezen ontstaan. Kinderen kunnen ook een lui oog (amblyopie) of scheelzien ontwikkelen. Heeft u of uw kind deze klachten? Dan hoort daar meestal een onderzoek bij de orthoptist bij. Leest u meer over het onderzoek op de pagina onderzoek bij de orthoptist.

De orthoptist

De orthoptist onderzoekt en behandelt (indien mogelijk) scheelzien, een lui oog, brilsterktes, dubbelzien, hoofdpijnklachten en leesklachten bij kinderen en volwassenen. U leest meer over deze specialist op onze pagina orthoptist.

Veelgestelde vragen

Wordt er gedruppeld bij een orthoptie-afspraak?

Bij een enkelvoudige afspraak (alleen orthoptie) wordt er in principe niet gedruppeld . Bij een combinatie-afspraak (orthoptie met consult kinderarts of strabismeconsult) wordt er over het algemeen wel gedruppeld. Het kan zijn dat de orthoptist of arts tijdens het consult van deze uitgangspunten afwijkt.

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8