Interview Sietske Huiskens
Sietske Huiskens werkt sinds 2003 als optometrist in Het Oogziekenhuis. Destijds was zij één van de eerste optometristen in het ziekenhuis. Voor "Medewerker in beeld" vertelt ze over haar werk als optometrist. Inmiddels is Sietske niet meer werkzaam als optometrist, maar als PA.
Wat doet een optometrist?
"De optometrist in het ziekenhuis onderzoekt de ogen. Hierbij wordt niet - zoals bij de opticien - alleen maar gelet op de gezichtsscherpte, de optometrist let vooral op de gezondheid van de ogen. Om de gezondheid van de ogen te bepalen voeren de optometristen verschillende onderzoeken uit."
Wat voor soort onderzoeken voert een optometrist uit?
"De optometrist begint eerst met een gesprek. Dan wordt de patiënt gevraagd welke oogklachten zij hebben. Daarna wordt de gezichtsscherpte opgemeten. Patiënten moeten dan bijvoorbeeld letters lezen van verschillende grootte. De optometristen kijken of iemand een bril nodig heeft of dat de bril die mensen dragen nog goed bij hun oogsterkte past. Vaak wordt dit onderzoek niet zo uitgebreid gedaan als bij de opticien. De optometristen kijken globaal naar de gezichtsscherpte. Als het nodig is, gaat de patiënt naar de opticien voor de uitgebreide oogmeting.
De optometristen meten daarnaast ook de oogdruk. Om dit te kunnen meten worden de ogen gedruppeld met een gele vloeistof met verdoving. Daarna wordt met een blauw lampje gekeken naar de ogen en de oogdruk bepaald. De optometristen kunnen ook heel gedetailleerd naar de binnenkant van de ogen kijken met behulp van een speciale microscoop."
Waar kan de patiënt de optometrist allemaal tegenkomen?
"In het begin werkten de optometristen nog maar voor twee afdelingen. We waren toen met twee optometristen. Sindsdien is het team enorm gegroeid. Zo hebben ze nu een eigen algemeen spreekuur. Daarnaast werken de optometristen voor verschillende afdelingen zoals de Acute Oogzorg, het Cataractcentrum, het Corneacentrum, het Centrum Vitreoretinale Chirurgie en het Centrum Medische Retina & Uveïtis. Optometristen voeren bijvoorbeeld controles uit na staaroperaties, netvliesoperaties, hoornvliestransplantaties en bij maculaproblemen. Dit gebeurt altijd onder toezicht van oogartsen. Inmiddels werken er 18 optometristen in het ziekenhuis, waarvan er 5 ook werken bij Oogziekenhuis Focuskliniek."
Waarom wilde je destijds optometrist worden?
"Ik had op mijn 11e al contactlenzen. Bij de opticien zag ik een phoropter staan, dat is een apparaat waar al die glaasjes in kunnen. Ik was geboeid door al die rode en groene glaasjes en glaasjes met streepjes er door. Ik wist al een lange tijd dat ik iets paramedisch wilde doen zoals logopedie of fysiotherapie. Toen ik op de Hogeschool Utrecht hoorde van optometrie ben ik er een beetje ingerold."