Haren tegen het oog (trichiasis en distichiasis)

Trichiasis en distichiasis zijn oogziekten waarbij de wimpers (oogharen) verkeerd staan of groeien. Bij trichiasis zitten de wimpers op de normale plek, maar groeien deze naar het oog toe. Bij distichiasis groeien er wimpers uit talgkliertjes aan de binnenkant van het ooglid. Bij allebei de oogziekten krassen de wimpers tegen het hoornvlies. Ze kunnen het hoornvlies zo beschadigen.

Oorzaken van wimpers tegen het oog (trichiasis en distichiasis)

Trichiasis ontstaat doordat de wimpers de verkeerde kant op groeien. De oorzaak hiervan is vaak een ontsteking van de ooglidrand (blefaritis).

Distichiasis is meestal aangeboren. Ook ontstaat het soms door een steeds terugkomende ontsteking van talgkliertjes in de ooglidrand (blefaritis). De ontstoken kliertjes gaan ineens wimpers maken in plaats van talg. De wimpers groeien dan richting het oog.

Symptomen van wimpers tegen het oog (trichiasis en distichiasis)

Bij trichiasis en distichiasis raken de oogharen het oogwit en/of het hoornvlies (de cornea) aan. De wimpers kunnen dan gaan krassen. Dit geeft klachten als:

Tip van de oogarts

Wrijf niet in uw oog als de wimpers naar binnen gedraaid zijn. Dit kan ervoor zorgen u krassen op uw hoornvlies krijgt.

Behandelingen

Wimpers die tegen uw oog schuren kunnen niet alleen vervelend zijn, maar ook schadelijk voor het hoornvlies. In Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben we de juiste kennis om snel te zien wat uw klachten veroorzaakt. Onze oogartsen geven u een persoonlijk behandeladvies waardoor de klachten afnemen. U kunt eerlijke informatie verwachten over de voordelen en de nadelen van de behandeling en het resultaat ervan.

Om de klachten van trichiasis of distichiasis te verminderen verwijderen we meestal de oogharen die tegen het oog liggen.

Elektrische epilatie of bevriezing van wimpers tegen het oog

Soms groeit een wimper tegen uw oog in plaats van naar buiten ( trichiasis). Of groeien ooghaartjes op de verkeerde plek ( distichiasis). Klachten door ingegroeide wimpers en haartjes in uw oog behandelen we met elektrische epilatie of bevriezing...

Onderzoeken

Of trichiasis of distichiasis schade hebben veroorzaakt aan uw hoornvlies is vaak snel te zien. Verdere onderzoeken zijn dan niet nodig.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda