Oefeningen bij convergentie-insufficiëntie

Bij convergentie-insufficiëntie werken de ogen niet goed samen. Bij het kijken naar het puntje van de neus draait een oog dan weg van de neus. U of uw kind ziet dan niet 1, maar 2 neuzen. Naast dubbelzien kan dit ook hoofdpijn geven. Trainen van de oogspieren kan dan helpen. Als er geen dubbelzien ontstaat, maar het oog wel wegdraait, is het niet verstandig om te oefenen. Start deze oefeningen dan ook niet zelf, maar altijd na advies van een orthoptist.

Wat zijn de oefeningen bij convergentie-insufficiëntie?

De orthoptist kan oefeningen meegeven. Deze oefeningen trainen de binnenste oogspieren die de ogen naar de neus laten draaien (convergeren). Er zijn 2 oefeningen:   

  • Oefenen met een pen
    Houd de pen met een uitgestrekte arm vast en de punt omhoog. Kijk naar de punt en trek de pen langzaam richting de neus. Stop op het moment dat de pen 2 keer te zien is. Herhaal de oefening dan. Uw kindje kan deze oefening zelf doen.
     
  • Oefenen met een stippellat
    U krijgt van ons een speciale papieren stippellat. Houd de voorste stip tegen het puntje van de neus. Kijk naar de laatste stip. Die moet u nu enkel zien, met twee kuisende lijnen erdoor. Hou dit een paar tellen vast. Kijk dan naar de volgende stip. Herhaal dit met alle stippen. Ziet u een stip ineens dubbel? Ga dan weer terug naar het begin. Uw kind kan deze oefening zelf uitvoeren.

Convergentie-oefeningen in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Door convergentie-insufficiëntie kunnen dagelijkse dingen waarbij u of uw kind veel dichtbij moet kijken, lastig worden. Denk aan een dag op school, bij het computeren of bij het lezen. De orthoptisten in het KinderOOGcentrum herkennen de klachten snel. Een convergentie-insufficiëntie is vaak goe dte behandelen. Convergentie-oefeningen lijken de klachten soms erger te maken. De oplossing is om verder te oefenen. U kunt het zien als een soort spierpijn door de oogspieroefeningen.

Als de afwijking van de oogstand te groot is en oefenen niet genoeg helpt, kan het nodig zijn om een scheelziensoperatie uit te voeren. Ook na een operatie blijft de samenwerking zwak en moet deze met oefeningen verbeterd worden.

Bij volwassen patiënten wordt soms aanvullend een prisma geadviseerd. Ook deze prisma lost het probleem niet op, maar kan een aanvulling op de behandeling zijn als de oefeningen alleen niet genoeg helpen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.5

Nieuws

Agenda