Infarct van de oogzenuw (AION)


AION is de afkorting voor een infarct van de oogzenuw (Anterieure Ischemische Optico Neuropathie). Bij het grootste deel van de patiënten ontstaat dit infarct door een tijdelijke of blijvende afsluiting van de kleine bloedvaatjes die de oogzenuw van bloed voorzien. Bij een infarct van de oogzenuw komt er te weinig zuurstof in de zenuw en zenuwvezels. Hierdoor functioneren de zenuwvezels niet goed meer.

Hoe wordt een infarct van de oogzenuw behandeld?

Helaas is er voor deze aandoening geen behandeling bekend die het gezichtsvermogen kan behouden of herstellen. Op het moment van de diagnose is de schade aan de zenuw meestal al aangericht.
Wanneer het infarct van de oogzenuw is veroorzaakt door een vaatontsteking (arteritis temporalis), wordt u met corticosteroïden (ontstekingsremmende middelen) behandeld. Meestal gebeurt dit per infuus, hiervoor wordt u opgenomen. Hierna wordt u verder behandeld met tabletten. De behandeling is bedoeld om het tweede oog te behouden. Het aangedane oog kan niet meer verbeteren.

Bij een zeer klein aantal patiënten dat een infarct heeft dat níet is veroorzaakt door een vaatontsteking, komt het helaas ook voor dat het tweede oog wordt aangedaan. Het is niet te voorspellen bij welke patiënten dat wel of niet gebeurt. Het tweede oog kan in korte tijd, maar ook pas na 20 jaar dezelfde afwijking krijgen.
U wordt doorverwezen naar een internist om risicofactoren uit te zoeken en eventueel te behandelen. Meestal wordt een bloedverdunner in de vorm van acetylsalicylzuur (Aspirine) voorgeschreven om het risico te verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen